15.1.2020. 11:49
Izgleda kao kolač, pa čak i blago sladi, ali je zapravo slani specijalitet u kojem se puretina topi u ustima i stvara vam neopisivo zadovoljstvo.
Sastojci:
1,5 kg purećeg filea (u komadu)
80 g putera
za punjenje:
100 g širokih rezanaca
40 g suhog mesa
20 g suhih marelica
½ jabuke
mješavina začina
umak:
1 luk
2-3 češnja bijelog luka
stabljika celera
10 g suhih šljiva
10 g suhih marelica
200 ml povrtnog temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
svježi peršun
Za početak skuhajte tjesteninu al dente i ostavite je sa strane. Kako biste formirali rolat potrebno je da pureći file bude u jednom komadu.
Meso, dakle, razrežite po sredini, ali tako da i dalje ostane u jednom komadu. Obilno ga pospite mješavinom začina, pa u sredini stavite dio skuhane tjestenine. Zatim, dodajte sitno nasjeckano suho meso, usitnjene suhe marelice, te na kockice izrezanu jabuku. Preko toga stavite ostatak tjestenine, pa sve pažljivo urolajte. Mesni rolat učvrstite štapićima za ražnjiće ili kuhinjskim koncem, pa ga prebacite u tepsiju.
Oko rolata poredajte krupnije narezan luk i bijeli luk, te suhe šljive i kajsije. Sve pospite sa sitnije nasjeckanom stabljikom celera i svježim peršunom. Na kraju po tepsiji rasporedite nekoliko kockica putera. Sve pokrijte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni.
Nakon 50 minuta izvadite pečenje, skinite foliju, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite sve još nekih 20 minuta. Meso izvadite i ostavite da odleži, a pečeno povrće i suho voće izmiksajte
Tefal štapnim mikserom u finu kremu, pa pomiješajte sa povrtnim temeljcem i miješajte dok ne proključa. Tada ulijte vrhnje za kuhanje, po želji sve još malo posolite i pobiberite, dobro izmiješajte i kada proključa skinite s vatre.
Meso narežite na rolate debljine oko 2 cm, pa ih prelijte ovim preukusnim umakom. Uz ovo jelo možete poslužiti pečeni ili pire krompir.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.