18.3.2020. 11:42
Ulivača
Evo nam jednog tradicionalnog jela za koje postoji desetine različitih recepata, pa čak i naziva, ali mi smo se odlučili za ovaj dobro oprobani. Tijesto je mekano, a piletina hrskava.
Sastojci:

500 g pilećih bataka
350  g brašna
1 jaje
20 g pavlake
50 ml ulja
50 g putera
100 ml mlijeka
oko 200 ml vode
so

Batake operite, pa ih dobro posušite. Prelijte ih sa oko 25 ml ulja, posolite, a po želji i pobiberite, pa ih dobro izmiješajte. Sve ostavite oko pola sata da stoji.

Za to vrijeme napravite tijesto. Pomiješajte brašno, jaje, so, pavlaku, pa lagano mikserom počnite miješati. Postepeno dodajite vodu i jednu kašiku ulja, pa miksajte dok ne dobijete smjesu malo gušću od one koju koristite za palačinke.

Marinirane batake prepržite u tavi dok ne porumene sa svih strana. Ostavite ih sa strane.

U tepsiju ulijte oko pola mjere (25 g) rastopljenog putera i stavite je u zagrijanu rernu na 250 C. Pustite da se tepsija dobro ugrije (oko 5-10 minuta), pa u tako zagrijanu tepsiju izlijte smjesu od brašna. Zatim, u smjesu utisnite ravnomjerno popržene batake i vratite u rernu da se peče oko 20 minuta. 

Ulivaču izvadite, pa smanjite temperaturu u rerni na 200 C. Sa ostatkom rastopljenog putera premažite meso i tijesto, pa vratite u rernu i pecite još oko 15 minuta. Tada izvadite ulivaču i ugasite rernu. Prelijte je čašom mlijeka i vratite u ugašenu rernu na još desetak minuta. Ulivaču poslužite uz mileram ili pavlaku. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana