27.3.2020. 14:45
Peksimeti sa sirom
Ništa ne zamiriše kao domaći peksimeti za doručak! Ako još niste probali recept sa mladim sirom, onda i ne znate kakvu ste čaroliju propustili!
Sastojci:

300 g brašna 
300 g mladog sira 
3 jaja 
1 kesica praška za pecivo 
1 kašičica soli 
ulje za prženje

Najprije pomiješajte jaja, mladi (ili svježi) sir i so, pa sve dobro umutite. Potom, dodajte brašno i prašak za pecivo, pa umijesite glatko tijesto. Ukoliko vam je smjesa „suha“ dodajte malo mineralne vode. Umiješeno tijesto možete ostaviti desetak minuta da naraste, a ako ste nestrpljivi onda možete i odmah početi s pripremom.

Dakle, dobiveno tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u krug na debljinu od oko 0,5 cm. Peksimete možete oblikovati u različite oblike, ali obično ih režete kao baklavu, na romb.

U dubljoj tavi zagrijte veću količinu ulja, pa peksimete pecite sa obje strane oko par minuta, odnosno dok ne porumene po vašoj želji. Pošto su prilično neutralnog okusa, peksimete možete poslužiti kako uz slane, tako i uz slatke namaze. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana