9.4.2020. 11:12
Svi ste čuli za pizzu calzone, ali naš kuhar je otišao korak dalje i napravio zatvorenu pogaču punu ukusnih sastojaka.
Sastojci:
tijesto za pogaču:
400 g glatkog brašna
4 g instant kvasca
1 kašika soli
2 kašike maslinovog ulja
25 ml tople vode
nadjev:
100 g žutog tvrdog sira
100 g suhog mesa
100 g svježeg sira
2 jaja
kopar
timijan
origano
premaz i posip:
1 jaje
30 g sjemenki susama
U većoj zdjeli pomiješajte brašno i kvasac, te so i maslinovo ulje. Zatim, postepeno dodajite vodu dok ne dobijete tijesto koje možete mijesiti. Glatko tijesto prekrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom.
Dok tijesto nadolazi, pripremite bogati nadjev. Goudu, ili drugi žuti sir po želji, nasjeckajte na kockice, a suho meso na trakice, pa sve pomiješajte sa svježim sirom i jajima. Na kraju dodajte kopar, timijan i origano.
Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte na pobrašnjenoj površini na veličinu i oblik tepsije u kojoj ćete peći pogaču. Tijesto prebacite u tepsiju, pa ga rukama poravnajte. Zatim, po tijestu ravnomjerno rasporedite nadjev, te razvaljajte i drugi dio tijesta. I njega je potrebno razvaljati na veličinu tepsije, pa sa njim poklopite nadjev i spojiti rubove sa prvim tijestom.
Pogaču premažite razmućenim jajem i pospite susamom. Pecite je u zagrijanoj rerni na 210 stepeni oko pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.