20.4.2020. 11:45
Hljeb pogača
Teško da se išta može porediti s mirisom i okusom domaćeg hljeba, osim možda ovog koji je i hljeb i pogača u jednom!
Sastojci:
 
1 kg brašna
400 ml mlijeka
1 jaje
1 bjelance
1 vrećica instant kvasca
3 kašičice soli
1 kašičica šećera

za premazivanje:
50 g putera
1 žumance

za posip:
50 g različitih sjemenki (lan, susam, tikva, suncokret...)

Instant kvasac pomiješajte sa šećerom i malo mlijeka i ostavite sa strane. U veliku zdjelu prosijte brašno, pa dodajte so, cijelo jaje i bjelance, te kvasac. Tijesto zamijesite sa mlijekom.

Pošto je riječ o hljebu pogači, nije potrebno da čekate da tijesto nadolazi. Čim ga umijesite, prebacite ga u tepsiju za pečenje. Ukoliko vam ostane prazan prostor između tijesta i rubova tepsije, ne brinite jer će se tijesto prilikom pečenja dodatno raširiti.

Žumance koje vam je ostalo, dobro izmiješajte sa rastopljenim puterom, pa tom smjesom premažite cijeli hljeb. Na kraju ga pospite sjemenkama po želji i stavite u hladnu rernu!

Temperaturu namijestite na 220 stepeni, pa kada se rerna zagrije, smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite hljeb oko 40 minuta. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana