21.4.2020. 12:13
Krompir peciva
Krompir u tijestu se uglavnom koristi za pravljenje knedli, njoka ili kroketa, a naš kuhar se odlučio za mala peciva koja su odlična za doručak.
Sastojci:

350 g krompira
350 g brašna 
50 g kukuruznog brašna
50 g putera
1 kašičica šećera
prstohvat soli
½ vrećice instant kvasca
20 ml toplog mlijeka
1 žumance

Krompir ogulite i izrežite na kocke, pa ga skuhajte u slanoj vodi. Zatim ga ispasirajte da dobijete pire krompir, umiješajte puter i ostavite da se ohladi. Pomiješajte kvasac sa malo toplog mlijeka i ostavite desetak minuta.

U posebnoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, kukuruzno brašno, so i šećer, pa dodajte kvasac s mlijekom. Potom, dodajte ohlađeni pire od krompira i umijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto možete ostaviti desetak minuta da nadođe, a možete ga odmah pripremiti za pečenje.

Od dobivenog tijesta pravite kuglice veličine oraha, pomalo ih uvaljajte u brašno i po dvije stavljajte u kalupe za muffine. Kada popunite kalup, tijesto možete opet ostaviti da malo nadođe. Tijesto na kraju premažite umućenim žumancem i stavite u zagrijanoj rernu na 190 stepeni.

Peciva pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju, a možete ih kombinovati uz različite namaze. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana