21.4.2020. 12:13
Krompir u tijestu se uglavnom koristi za pravljenje knedli, njoka ili kroketa, a naš kuhar se odlučio za mala peciva koja su odlična za doručak.
Sastojci:
350 g krompira
350 g brašna
50 g kukuruznog brašna
50 g putera
1 kašičica šećera
prstohvat soli
½ vrećice instant kvasca
20 ml toplog mlijeka
1 žumance
Krompir ogulite i izrežite na kocke, pa ga skuhajte u slanoj vodi. Zatim ga ispasirajte da dobijete pire krompir, umiješajte puter i ostavite da se ohladi. Pomiješajte kvasac sa malo toplog mlijeka i ostavite desetak minuta.
U posebnoj zdjeli sjedinite suhe sastojke: brašno, kukuruzno brašno, so i šećer, pa dodajte kvasac s mlijekom. Potom, dodajte ohlađeni pire od krompira i umijesite glatko tijesto. Dobiveno tijesto možete ostaviti desetak minuta da nadođe, a možete ga odmah pripremiti za pečenje.
Od dobivenog tijesta pravite kuglice veličine oraha, pomalo ih uvaljajte u brašno i po dvije stavljajte u kalupe za muffine. Kada popunite kalup, tijesto možete opet ostaviti da malo nadođe. Tijesto na kraju premažite umućenim žumancem i stavite u zagrijanoj rernu na 190 stepeni.
Peciva pecite oko 20 minuta, odnosno dok ne dobiju finu zlatnu boju, a možete ih kombinovati uz različite namaze. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.