23.4.2020. 11:58
Paprike punjene mesom spadaju u klasik domaće kuhinje, a za njihovu pripremu postoji bezbroj različitih recepata. Mi vam donosimo jedan za koji naš kuhar tvrdi da je idealan!
Sastojci:
1 kg paprika
500 g faširanog mesa
80 g riže
2 mrkve
½ tikvice
1 svježi paradajz
2 češnja bijelog luka
1 luk
2 kašike mješavine začina
500 ml paradajz sosa
2 kašike ulja
2 kašike peršuna
biber
Paprike operite, pa im pažljivo odstranite peteljke i očistite od sjemenki. U tavi na ulju kratko prepržite narendani luk i mrkvu, te dodajte faširano meso i skinite s vatre. Dodajte rižu, mješavinu začina, bijeli luk, so i biber te rukom dobro izmješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Sa tom smjesom napunite paprike.
Tikvicu izrežite na deblje kriške pa sa njima zatvorite rupe na paprikama. Napunjene paprike poredajte u šerpu, pa im dodajte svježi paradajz izrezan na kockice.
U dubljoj tavi pomiješajte paradajz sos i vodu te pustite da proključa, pa na kraju dodajte peršun i mješavinu začina. Sa tim sosom prelijte paprike, pa ih stavite na laganu vatru i kuhajte oko sat vremena.
Ovako pripremljene paprike odlično se slažu sa krompir pireom. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.