4.5.2020. 13:14
Zapečeni punjeni palačinci
Danas na Kuh poh jelovniku imamo malo zahtjevniji recept, ali to samo znači da ćete još više uživati u svakom zalogaju ovog jela.
Sastojci:

smjesa za palačinke:
75 g brašna 
125 g kukuruznog brašna 
1 jaje
100 ml mineralne vode
200 ml mlijeka
½ vrećice praška za pecivo 
so
1 kašičica vlasca

punjenje:
500 g blitve
200 g svježeg sira
50 g edamera
2 kašike parmezana 
1 stabljika prase
1 češanj bijelog luka
so
mješavina začina

preljev: 
1 jaje 
200 ml milerama
50 g goude

Najprije skuhajte blitvu koju ste prethodno očistili od tvrdih bijelih dijelova. Oko 10-15 minuta biće sasvim dovoljno. Blitvu ocijedite, pa je usitnite i ostavite sa strane.

Zatim, pripremite tijesto za palačinke. Ulupajte jaje i prstohvat soli, pa dodajte vodu i mlijeko. Pomiješajte glatko i kukuruzno brašno, te prašak za pecivo, pa postepeno umiješajte u ostatak smjese. Na kraju umiješajte vlasac i po potrebi dodajte još mokrih sastojaka, ako vam je smjesa pregusta. Ostavite je sa strane, pa napravite nadjev.

Prepržite prasu nasjeckanu na ploškice, pa dodajte usitnjenu blitvu. Začinite, kratko prodinstajte, pa skinite s vatre. Tada povrću dodajte svježi sir, parmezan i izrendani edamer, pa dobro izmiješajte.

Palačinke pecite kao i slatke. Za savršeno pečene palačinke zaslužna je Tefal tava. Palačinke napunite nadjevom, urolajte, pa ih poslažite u dublju tepsiju, ili vatrostalnu zdjelu. Sve prelijte smjesom od jaja i milerama, te pospite goudom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 10 -15 minuta, odnosno dok sir ne porumeni. 

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana