12.5.2020. 10:06
Kolači od maka su uvijek nešto posebno. U to ćete se uvjeriti i nakon što isprobate ove mekane i mirisne buhtlice kojima je upravo mak udahnuo nevjerovatan okus.
Sastojci:
tijesto:
400 g brašna
150 ml mlijeka
50 ml jogurta
1 jaje
1 kašičica soli
50 ml ulja
narendana korica ½ limuna
1 vrećica instant kvasca
1 kašičica šećera
30 ml toplog mlijeka
fil:
100 ml mlijeka
100 g mljevenog maka
3 kašike šećera
2 žumanca za premazivanje
posip:
šećer u prahu
mak
Za početak napravite starter za tijesto, odnosno pomiješajte kvasac sa šećerom i malo toplog mlijeka, i ostavite na toplom da kvasac odreaguje.
Zatim, u većoj zdjeli umutite jaje, pa dodajte so, mlijeko, jogurt, ulje i narendanu koricu limuna. Na kraju dodajte kvasac. Potom, postepeno dodajite brašno i umijesite glatko tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom ili krpom i ostavite na toplom dok se ne udvostruči.
Dok tijesto nadolazi, pripremite nadjev od maka. Zagrijte mlijeko, pa dodajte šećer i mak. Kuhajte oko 10 minuta povremeno miješajući. Ostavite da se ohladi.
Tijesto na pobrašnjenoj površini razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Zatim, kalupom ili širom čašom oblikujte krugove. Pazite da broj dobivenih krugova bude paran. Pola krugova po rubovima premažite žumancem, a u sredinu stavite po kašiku nadjeva, pa ih prekrijte sa ostatkom krugova od tijesta. Zatim, sredinu blago pritisnite s manjim okruglim kalupom ili čašom, a potom nožem lagano zasijecite tijesto prema rubovima.
Buhtlice premažite ostatkom žumanca, pospite sjemenkama maka i stavite u zagrijanu rernu. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene, odnosno oko 10-15 minuta. Dok su još topli pospite ih šećerom u prahu.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.