15.5.2020. 12:17
Mesne loptice su jedno od najjednostavnijih jela za pripremiti, a još kada ih zapečete u rerni, onda postaju pravi specijalitet.
Sastojci:
300 g faširanog mesa
150 g svježe paprike
1 luk
2 češnja bijelog luka
300 ml paradajz sosa
prezla
mješavina začina
svježi peršun
kurkuma
so
Za početak usitnite povrće, tačnije svježu papriku, luk i bijeli luk. Najlakše ćete to učiniti uz pomoć
Tefal štapnog miksera.
Zatim, u većoj zdjeli samljeveno povrće pomiješajte sa faširanim mesom, pa dodajte začine, peršun i prezlu, te rukama umijesite smjesu od koje ćete praviti mesne okruglice.
Kod oblikovanja, bitno je da probate praviti kuglice približno iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekle. Okruglice veličine loptice za stoni tenis redajte u tepsiju, pa ih pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Kada su mesne loptice skoro pečene, u šerpi ili dubljoj tavi zagrijte paradajz sos, u koji po potrebi možete dodati malo vode, pa ga začinite po želji. Kada sos proključa smanjite vatru, pa u njega dodajte pečene ćuftice i lagano ih krčkajte u umaku oko desetak minuta. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.