16.7.2020. 13:06
Ove pogačice jednostavno ne možete da ne volite! Mekano i prhko pecivo sa ukusnim nadjevom je dobitna kombinacija.
Sastojci:
tijesto:
190 g brašna
190 g integralnog brašna
170 g putera
1 jaje
40 ml jogurta
malo soli
nadjev:
2 češnja bijelog luka
150 g špinata
150 g svježeg sira
so
biber
1 žumance za premazivanje
30 g susama za posipanje
Pomiješajte integralno i obično brašno, pa dodajte puter sobne temperature. Umiješajte masnoću što bolje u brašno, pa zatim dodajte jaje, jogurt i so, pa umijesite glatko tijesto. Ako vam tijesto bude suho, slobodno dodajte još jogurta. Tijesto zamotajte u plastičnu foliju, pa stavite u frižider na pola sata.
Za to vrijeme, pripremite nadjev. Na malo ulja prepržite sitno nasjeckan bijeli luk, pa dodajte špinat. Ukoliko niste u mogućnosti nabaviti svježi, koristit će i smrznuti. Kada povrće omekša, skinite ga s vatre, pa umiješajte svježi sir te sve začinite i dobro izmiješajte.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini na debljinu od 0,5 cm, pa okruglom modlom ili drugim pomagalom napravite krugove od tijesta prečnika oko 5 cm. U sredinu kruga stavite kašiku nadjeva, pa tijesto presavijte na pola kako biste dobili polukrug. Krajeve tijesta pritisnite viljuškom, pa dobivene pogačice slažite u tepsiju u kojoj ćete ih peći.
Sve premažite umućenim žumancem i pospite susamom, pa pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta. Možete ih poslužiti uz jogurt ili salatu, a jedanko su dobre i tople i hladne. Dobar tek, želi vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.