17.7.2020. 15:12
Za dobro jelo uopšte nije potrebno mnogo vremena, a to najbolje ilustruje ovaj recept za koji je naš kuhar inspiraciju pronašao na dalekom istoku.
Sastojci:
200 g rezanaca
200 g kozica
50 g kikirikija
2 stabljike mladog luka
2 jaja
so
umak:
slatko-ljuti sos
riblji umak
šećer
sok limete
Da bi ovo jelo u potpunosti uspjelo potrebno je da napravite dobru pripremu, odnosno da vam sve namirnice budu spremne za korištenje. Bilo bi dobro da koristite neslani kikiriki, ali poslužit će i onaj slani. Kratko ga prepržite u tavi, a zatim usitnite u
Tefal sjeckalici. Ostavite sa strane.
U posebnoj zdjelici pomiješajte slatko-ljuti sos, riblji umak, te šećer i sok limete. Ovim umakom obogatit ćete jelo. I njega ostavite sa strane.
U većoj šerpi proključajte vodu, posolite, pa stavite rezance da se kuhaju. Dok pripremate tjesteninu, u većoj
Tefal tavi prepržite sitnije nasjeckan mladi luk i očišćene kozice. Poslije, 4-5 minuta, kozice i luk pomjerite u jednu stranu tave, a na slobodnom prostoru zapržite jaja koja ste prethodno umutili. Sve posolite po želji, te kada se jaja zapeku, izmiješajte sve kako bi se sastojci što bolje sjedinili.
Tada dodajte skuhanu i ocijeđenu tjesteninu, pospite sve samljevenim kikirikijem i prelijte umakom, pa još par minuta sve dinstajte na laganoj vatri. Ovako pripremljene rezance dodatno možete posuti kikirikijem i sokom od limete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.