22.7.2020. 16:20
Sočni teleći but
Počastite se sočnim komadom mesa kojeg možete pripremiti i sami. Uz malo mariniranja teleći but se pretvara u lagane i sočne zalogaje!
Sastojci:

800 g teletine od buta
500 g krompira
120 g suhog mesa (masnijeg)
2 mrkve
4 češnja bijelog luka
so
biber
majčina dušica

marinada:
50 ml maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
2 češnja bijelog luka
1 kašika svježeg peršuna
1 kašičica crvene paprike

Mariniranje mesa je ključno za uspjeh ovog recepta. Stoga, napravite marinadu i to od maslinovog ulja, malo sirćeta, bijelog luka, svježeg peršunai mljevene crvene paprike.

Tražite da vam meso bude u komadu. Dobro ga operite, posušite i odstranite vidljive žilice. Potom, na nekolik mjesta napravite „džepove“, pa cijeli komad mesa bogato prelijte marinadom, ali ostavite malo marinade i za povrće. Na kraju u rezove koje ste napravili stavite deblji komadić suhog mesa i kolut mrkve. Sve pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje dva sata, a najbolje preko noći.

Krompir narežite na kockice, pomiješajte sa mrkvom i bijelim lukom, te prelijte ostatkom marinade i stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 do 20 minuta.

Ohlađeno meso zamotajte u tanke kriške suhog mesa (masnijeg), pa ga stavite u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 25 minuta. Gotovo meso, prije serviranja, ostavite kratko da odleži, pa ga tek onda režite na željene porcije. Poslužite uz pečeno povrće i salatu po želji. Dobar tek, želi Vam Tefal!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana