22.7.2020. 16:20
Počastite se sočnim komadom mesa kojeg možete pripremiti i sami. Uz malo mariniranja teleći but se pretvara u lagane i sočne zalogaje!
Sastojci:
800 g teletine od buta
500 g krompira
120 g suhog mesa (masnijeg)
2 mrkve
4 češnja bijelog luka
so
biber
majčina dušica
marinada:
50 ml maslinovog ulja
1 kašika sirćeta
2 češnja bijelog luka
1 kašika svježeg peršuna
1 kašičica crvene paprike
Mariniranje mesa je ključno za uspjeh ovog recepta. Stoga, napravite marinadu i to od maslinovog ulja, malo sirćeta, bijelog luka, svježeg peršunai mljevene crvene paprike.
Tražite da vam meso bude u komadu. Dobro ga operite, posušite i odstranite vidljive žilice. Potom, na nekolik mjesta napravite „džepove“, pa cijeli komad mesa bogato prelijte marinadom, ali ostavite malo marinade i za povrće. Na kraju u rezove koje ste napravili stavite deblji komadić suhog mesa i kolut mrkve. Sve pokrijte plastičnom folijom i ostavite u frižider najmanje dva sata, a najbolje preko noći.
Krompir narežite na kockice, pomiješajte sa mrkvom i bijelim lukom, te prelijte ostatkom marinade i stavite u rernu na 200 stepeni i pecite oko 15 do 20 minuta.
Ohlađeno meso zamotajte u tanke kriške suhog mesa (masnijeg), pa ga stavite u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 25 minuta. Gotovo meso, prije serviranja, ostavite kratko da odleži, pa ga tek onda režite na željene porcije. Poslužite uz pečeno povrće i salatu po želji. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.