27.8.2020. 13:54
Rižu možete kombinovati sa bilo kojim namirnicama a tu mogućnost naš kuhar je iskoristio maksimalnu u jelu koje smo jednostavno nazvali Šareni rižoto. Puno boja, mirisa i okusa na jednom tanjuru!
Sastojci:
140 g riže dugog zrna
1 juneća kobasica
50 g pureće šunke
1 luk
2 paradajza
200 g mix povrća
50 g putera + 1 kašika putera
1 kašika maslinovog ulja
2 češnja bijelog luka
lovorov list
svježi peršun
ljuta crvena paprika
so
biber
300 ml povrtnog temeljca
ukrašavanje:
50 g parmezana
Na maslinovom ulju i malo putera prepržite sitnije nasjeckan luk, pa mu dodajte kolutiće juneće kobasice i kockice pureće šunke, te sitno nasjeckan bijeli luk. Nakon par minuta dodajte rižu koju ste prethodno oprali pod jakim mlazom vode.
Kada riža poprimi boju dodajte paradajz nasjeckan na kockice, te mix povrća po želji. To mogu biti grašak, mrkva, boranija, kukuruz i paprika, kao što je slučaj kod našeg kuhara, a možete izabrati i neku drugu mješavinu. Bitno je da u povrću bude što više različiti boja. Sve dobro izmiješajte, začinite sa svježim peršunom i lovorovim listom, te mljevenom ljutom crvenom paprikom. Posolite i pobiberite, pa sve prelijte povrtnim temeljcem i krčkajte dok tekućina ne ispari. Ukoliko vam je riža i dalje tvrda slobodno dodajte tople vode i nastavite krčkati dok ne postane mekana. Pred kraj kuhanja, u rižoto ubacite kocku putera i skinite ga s vatre.
Za dodatni ugođaj možete napraviti jestivi ukras od parmezana. U tepsijicu izrendajte parmezan, lijepo ga poravnajte i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 5 minuta, odnosno dok lijepo ne porumeni. Dobit ćete hrskavu tzv. palačinku koju možete izlomiti na manje komade i poslužiti uz rižoto. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.