24.9.2020. 16:35
Ljeto nam je otišlo, ali plodovi poput breskvi su nikad sočnije, pa je pravo vrijeme za kolač s kojim se opraštamo od ljeta. U slast!
Sastojci:
podloga:
200 g keksa
120 g putera
60 g smeđeg šećera
fil:
1 kg breskvi
500 ml vode
2 pudinga od vanilije
100 g šećera
1 vrećica vanilin šećera
krema:
250 ml vrhnja za šlag
2 vrećice vanilin šećera
narendana korica 1 naranče
Najprije pripremite fil. Breskve ogulite, pa ih narežite na manje komade i stavite u šerpu. Pospite šećerom i vanilin šećerom, te prelijte sa pola litre vode. Kuhajte na laganoj vatri 5-10 minuta. Tada 2 vrećice pudinga od vanilije pomiješajte sa malo vode, pa umiješajte u voće. Kada se krema počne zgušnjavati, skinite je s vatre.
Zatim, u samljeveni keks dodajte smeđi šećer i rastopljeni puter. Sve dobro izmiješajte te ravnomjerno rasporedite u okrugli kalup za torte. Pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni samo 5 minuta. Izvadite i smanjite temperaturu na 170 stepeni.
Na podlogu od keksa izlijte kremu, pa vratite u rernu i pecite još 10 minuta.
Za to vrijeme napravite kremu. U vrhnje za šlag dodajte vanilin šećer i narendanu koricu 1 naranče, pa sve izmiksajte do željene gustoće. Pečen kolač prelijte kremom i ostavite da se dobro ohladi. Zar nije dobar način da se oprostimo od ljeta?!
Tefal, ideje bez kojih ne možete.
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.