3.12.2020. 17:44
Odrezak sa aromatičnim krompirom
Kod ovog jela, niste sigurni šta biste prije stavili u usta. Da li je to sočni komad mesa, ili mirisni i mekani krompir?

Sastojci:

500 g junećeg odreska
400 g krompira
1 kašika senfa
1 glavica bijelog luka
50 g putera
grančica ruzmarina
maslinovo ulje
morska so
biber

Za dobar juneći odrezak tražite od mesara da vam odreže komad junetine od buta, leđa ili lopatice, a vi ga dodatno kod kuće očistite od eventualnih žilica. Meso posolite i pobiberite, pa ga premažite senfom i sve dobro utrljajte rukama. Ovako pripremljeno meso ostavite oko pola sata na sobnoj temperaturi.

Krompir bi bilo dobro da je sitniji, pa da ga možete koristiti čitavog. Ukoliko je krupniji, onda ga narežite na manje komade. Svaki krompir na par mjesta zarežite nožem, pa ga posolite, pobiberite i prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, pa dodajte puter. Kada se masnoće dobro zagriju ubacite krompir i pržite ga na jačoj vatri. Kada ga prvi put okrenete, dodajte glavicu bijelog luka, koju je potrebno samo prerezati na pola i grančicu ruzmarina. Mirisnom masnoćom polijevajte krompir dok ne dobije lijepu rumenu boju.

Tefal OptiGrill upalite i izaberite program za prženje mesa, te odaberite željeni stepen pečenosti mesa. Ukoliko želite da vaš komad mesa bude slabo pečen, dovoljno je da indikator požuti, a za srednje pečen odrezak morat ćete sačekati narandžastu boju. Ako ste ljubitelj dobro pečenog, vaš odrezak je gotov kada indikator pocrveni.

Pečeno meso izvadite na tanjur i ostavite da odmori oko desetak minuta, pa ga tek onda izrežite na željene oblike i komade, pa poslužite uz mekani i mirisni krompir. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana