4.12.2020. 13:58
Dobar komad mesa je samo pola jela, a druga polovina je način pripreme, odnosno prezentacija. Naš kuhar je mekani biftek upakovao u špinat i prhko tijesto i dobio kompletan obrok koji će vas raspametiti.
Sastojci:
400 g telećeg bifteka
500 g špinata
250 g lisnatog tijesta
1 žumance za premazivanje
so
biber
Biftek nemojte rezati, potreban vam je u komadu. Ukoliko se nađe neka žilica možete je ukloniti. Dobro ga uvaljajte u so i biber i ostavite sa strane.
U većoj šerpi zakuhajte vodu, posolite, te ubacite špinat da se kuha oko 5 minuta. Skuhan špinat isperite pod hladnom vodom i ostavite sa strane.
Biftek, potom, zapecite u
Tefal gril tavi. Na jačoj vatri kratko popržite biftek sa svih strana.
Nakon toga, na pobrašnjenoj površini razvaljajte komad lisnatog tijesta u kocku, pa ravnomjerno rasporedite skuhani špinat. Na špinat položite zapečeni biftek, pa sve pažljivo zamotajte tako da i meso i špinat budu obloženi tijesto. To može biti oblik štrudle, hljeba i sl.
Umotani biftek prebacite u tepsiju koju ste prethodno blago namastili, pa sve premažite umućenim žumancem. Oštrim nožem po vrhu napravite blage rezove u obliku mrežice (odnosno rombova) kako bi vaše jelo na kraju izgledalo još bolje.
Stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 20 minuta, odnosno dok tijesto lijepo ne porumeni. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.