14.12.2020. 16:16
Dva brancina malo jača
Brancin je jedna od kvalitetnijih riba, koja je na glasu zbog sočnog i mekanog mesa. A da biste sačuvali sve te sokove i arome, naš kuhar ima sjajan recept za pečenje ribe u soli.
Sastojci:

2 brancina
2 bjelanca
2 kg soli
500 g krompira
maslinovo ulje
svježi peršun
so

Pjenasto umutite bjelanca, pa ih izlijte na so koju ste prethodno nasuli u tepsiju. Rukama što bolje izmiješajte so i bjelanca. Potom, jedan dio smjese rasporedite po dnu tepsije u kojoj ćete peći, pa po njoj stavite očišćenu ribu. Ostatkom smjese od soli dobro pokrijte ribe i blago pritisnite rukama. Ukoliko su vam ribe prevelike, možete glave i rep ostaviti nepokrivene. Ovako pripremljenu ribu stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Za to vrijeme skuhajte krompir. Izrežite ga na željene oblike, posolite i pospite svježim peršunom, pa izdašno prelijte maslinovim uljem i dobro izmiješajte. Ovaj prilog odlično će se uklopiti uz ribu.

Gotovu ribu najlakše ćete osloboditi iz slanog oklopa tako što ćete na nekoliko mjesta pažljivo udariti čekićem za meso. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana