18.12.2020. 12:04
Počastite se domaćim burekom koji se lako pravi, a i prilično brzo bude gotov. Naš kuhar je koristio dvije vrste mesa, pa se teško bilo odlučiti koji je bolji! Pileći ili juneći?
Sastojci:
200 g faširane junetine
200 g faširane piletine
3 krompira
400 g jufke za pitu
so
bijeli luk u prahu
crveni luk u prahu
mljevena crvena paprika
biber
svježi peršun
premaz i posip:
1 jaje
ulje
čurekot
biber
Kažu da u pravi burek ne ide krompir, ali mi baš volimo kad ga ima. Tako za početak isjeckajte krompir na kockice, pa ga kuhajte oko 10 minuta.
Naš kuhar je koristio juneće i pileće faširano meso, ali vi možete koristiti bilo koje drugo meso, odnosno ono koje najviše volite. U meso dodajte skuhani krompir, pa dodajte začine: bijeli luk u prahu, crveni luk u prahu, mljevena crvena paprika, sitno nasjeckan svježi peršun, te biber i so. Sve dobro izmiješajte, pa formirajte čuftice veličine šolje ili čaše u kojoj ćete „motati“ burek.
Dakle, ono što je posebno kod ovog jela i ono što će vam olakšati pripremu, jeste upravo taj način formiranja bureka. Listove jufke izrežite na četvrtine, pa sa 2-3 lista ispunite unutrašnjost šolje ili čaše koju ste odabrali. Dobro bi bilo da to bude manja šolja, kako biste dobili manje fine burekčiće. Zatim, u unutrašnjost jufke stavite mesnu kuglicu, pa je zamotajte i stavite u tepsiju koju ste prethodno blago nauljili. Zamotuljke slažite jedan pored drugog sa razmakom od 1-2 cm, pa ih premažite smjesom od jaja i ulja. Na kraj svaki zamotuljak pospite sa malo čurekota i krupno mljevenog bibera i stavite u zagrijanu rernu na 220 stepeni. Za desetak minuta kuća će vam početi mirisati na burek, a nakon 20 minuta već ćete ga moći poslužiti uz jogurt ili salatu. Dobar tek želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.