25.12.2020. 11:31
Kolač s kremom od sira
Poslije dobrog jela, običaj je da se i dobro zasladi, a ovaj kolač je jedan od onih koji je vanvremenski desert. Ide glatko i uz popodnevnu kafu.
Sastojci:

tijesto:
180 g brašna
100 g putera
85 g šećera
1 jaje
½ kašičice praška za pecivo
prstohvat soli

fil:
300 g svježeg sira
200 g krem sira
180 g čvrstog jogurta
2 jaja
85 g šećera u prahu
1 vanilin šećer
1 kašičica arome vanilije

100 g suhe marelice
50 g listića badema

Bez prhke podloge ovaj kolač ne bi ni u pola bio ovako dobar. Dakle, za početak pripremite tijesto za podlogu. U većoj zdjeli najprije pjenasto izmiksajte puter i šećer. Potom, dodajte jaje, pa i njega umiksajte. Tada dodajte brašno, prašak za pecivo i malo soli, pa nastavite miksati sastojke dok ne dobijete glatko tijesto. Dobivenu smjesu prekrijte prozirnom folijom i ostavite u frižider na pola sata.

Kreme za kolače znaju biti ponekad komplikovane za napraviti, ali ova je toliko jednostavna da je uz pomoć Tefal multipraktika gotova za svega nekoliko minuta. Sve sastojke za fil ubacite u posudu za miješanje i miksajte dok ne dobijete finu kremu.

Ohlađeno tijesto rukama utisnite u okrugli kalup, te ga na krajevima malo uzdignite. Potom, izlijte kremu po tijestu, pa po njoj nasumično rasporedite suhe marelice. Sve pospite listićima od badema i stavite u zagrijanu rernu na 175 stepeni i pecite oko sat vremena. Gotov kolač pospite šećerom u prahu, a prije rezanja i posluživanja ostavite da se dobro ohladi.

KuhPoh pratite i na  facebookuyoutubeutwitteru, te instagramu.
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana