30.12.2020. 11:20
Vrijeme je praznika, pa su recepti za svečane obroke među traženijima. Zapečeno pureće meso je hit svake trpeze, a mi vam donosimo jednostavan recept.
Sastojci:
½ ćurke
1 kašika senfa
4 češnja bijelog luka
1 glavica bijelog luka
200 ml paradajz sosa
so
biber
Zamolite u mesnici da vam prepolove ćurku, ili jednostavno kupite cijelu, pa je sami prepolovite. Ukoliko očekujete više gostiju onda pripremite cijelu ćurku.
Meso dobro posolite i pobiberite, pa na nekoliko mjesta nožićem napravite „džepove“ u koje ćete stavljati češnjeve bijelog luka. Na kraju, ćurku izdašno premažite senfom i stavite u tepsiju zajedno sa glavicom bijelog luka koju treba presjeći na pola.
Sve dobro umotajte alu folijom i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 1 sat i desetak minuta. Tada skinite foliju i nastavite peći još oko 20 minuta.
Dio umaka u kojem se pekla ćurka prebacite u tavu, zajedno sa glavicom bijelog luka, pa u sve ulijte paradajz sos i pustite da proključa. Sve prebacite u duguljastu zdjelicu i izmiksajte štapnim mikserom. Sa ovim umakom prelijte narezane komade pečenja. Dobar tek želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.