10.2.2021. 15:49
Pohovani pileći file je nešto što svi vole, ali ako želite baš uživati u pohovanoj piletini onda su to ovi batačići sa hrskavim kikirikijem.
Sastojci:
500 g pilećih bataka
100 g neslanog kikirikija
100 g prezle
50 g sira ribanca
100 g brašna
3 jaja
so
ulje za prženje
1 tikvica
maslinovo ulje
Obično kod pohovanja bataka većina nas ne skida kožicu, ali isprobate li ovaj način pohovanja sigurno ćete promijeniti naviku. Dakle, batake očistite od kožice i na nekoliko mjesta ih zarežite oštrim nožem. Posolite ih i dobro utrljajte rukama so u meso i rezove koje ste napravili.
Neslani kikiriki sameljite na sitno, pa ga pomiješajte s prezlom i sirom ribancem. U posebnoj zdjeli pjenasto umutite jaja. Brašno također stavite u posebnu zdjelu.
Batake najprije dobro uvaljajte u brašno, potom u jaja, a na kraju u prezlu sa sirom i kikirikijem. Zagrijte veću količinu ulja, pa u njemu pržite batake dok ne porumene sa svih strana. Jedan od načina da ih poslužite jeste uz grilovane tikvice. Dobar tek, želi Vam
Tefal!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.