11.2.2021. 14:01
Punjeni paradajz nije neuobičajeno jelo kod nas, s tim da je naš kuhar u nadjev umjesto mesa stavio tunjevinu. Nama ostaje da potvrdimo kako uopšte nije pogriješio. Čak naprotiv...
Sastojci:
500 g svježeg paradajza (većih komada)
180 g tunjevine
100 g edamera
130 g putera
1 luk
3 češnja bijelog luka
30 g sušenog paradajza (iz ulja)
50 g riže
so
biber
Svježi paradajz operite, te mu izdubite unutrašnjost, a sočno meso sačuvajte. Izdubljeni paradajz ostavite sa strane, pa pripremite nadjev.
Na 80 g rastopljenog putera popržite sitno nasjeckan luk, pa kad omekša dodajte sitnije nasjeckan bijeli luk. Zatim, dodajte sušeni paradajz iz ulja koji je također potrebno usitniti, a potom i unutrašnjost svježeg paradajza koji ste na početku izdubili. Na kraju dodajte rižu, te posolite i pobiberite, pa sve krčkajte, uz povremeno miješanje oko 10-12 minuta.
Dobivenu smjesu pomiješajte sa komadim tunjevine iz konzerve i sa narendanim edamerom, pa sa njom napunite svježi paradajz. Poslažite ga u tepsiju, ubacite ostatak putera (50 g), te malo vode (20 ml) i sve stavite u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko pola sata.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.