11.3.2021. 12:22
Nešto što se peče u dvije kile soli mora biti preslano, ali nije! Batak pečen na ovaj način je sočan i pun okusa.
Sastojci:
500 – 600 g purećeg bataka
1 kašika mljevenog šarenog bibera
1 kašika bijelog lomljenog bibera
3 bjelanca
2 kg krupnije soli
Batak operite, pa posušite, te ga dobro uvaljajte u mljeveni šareni biber i bijeli lomljeni biber.
U posebnoj zdjeli pjenasto umutite bjelanca, pa sa tom smjesom prelijte so i sve dobro izmiješajte rukama. Zatim, batak pažljivo umotajte u smjesu od soli i bjelanaca tako da svaki dio bude pokriven.
Stavite peći u rernu na 220 stepeni oko 2 sata i uživajte u sočnoj puretini.
Tefal, ideje bez kojih ne možete!
KuhPoh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu.