21.2.2019. 17:08
"Neko im nešto opasno donosi, hodaju kao zombiji"
Na Baščaršiji se svakodnevno mogu vidjeti grupe migranata. Građani i oni koji žive od rada na Baščaršiji žale se na trenutnu situaciju kada su migranti u pitanju. Kažu da, nažalost, ima dosta onih koji su sumnjivog ponašanja, da kradu, a sve je manje onih koji su tu sa porodicama, koji su izbjeglice iz ratom pogođenih krajeva.

Jedan od naših sagovornika bio je i vlasnik kafića “Zan” koji radi na čaršiji više od dvadeset godina.

Prema njegovom mišljenju situacija izmiče kontroli, a trenutna situacija sa migrantima na čaršiji mogla bi ugroziti i turističku sezonu od koje mnogi ovise. 

"Katastrofa, prate žene, otimaju im, kradu i džepare telefone. Nije to jedan slučaj koji se desio. Čim padne mrak treba torbe paziti. Ovo je katastrofa, ovo treba nekako rješavati. Kako će utjecati na turističku sezonu – Nikako od prosjaka pa nadalje, ima i lokalnih prosjaka, ima ih sve više. Najveći problem su ipak migranti. Ne možemo biti zadovoljni sa situacijom o migrantima. Njih treba pod hitno skloniti iz Starog Grada, sa čaršije, jer ovdje doalzi najviše turista. Kada to vide, naravno da će prepričati drugima šta se dešava.  Ima ih koji ovdje žive, više od dvije godine. Znam, jer ih viđam svakodnevno", rekao nam je Ado Magoda vlasnik kafića Zan.

Gdje budu, gdje žive

"E to su već dublja pitanja, u koja ne bih da ulazim", govori Magoda i dodaje kako ih "kriju  i neki pansioni, čak i uzimaju od njih. Oni kradu pa onda donose gazdama. To je sto posto, to se da provjeriti".

"Policija krije sve ove situacije, krađe i ostalo. Zna se dosta toga, šta se radi. Ja ih ovuda hvatam, ušli su u svaku ovu trafiku, svaka je opljačkana i to na očigled zaposlenih. Uđe ih više, a radnica jedna ne može sve upratiti. Jedan uzima sok iz frižidera, a drugi krade čokoladice. Ja sam ih lično hvatao. To su sitnice, ali kupuju i noževe. Kupju noževe od kazandžija, oni im to prodaju.  Pištolj ne može kupiti, to je jasno, ali noževe kupuju opasno", nastavlja Magoda.

Prema njegovom mišljenju policija ne radi onako kako bi trebala, bar kada je riječ o čaršiji i općini Stari Grad. 

"Vidio sam da je policija nemoćna. Dođe turistička grupa Kineza, u ovu usku ulicu, sa torbama, a oni se maskiraju u Kineze. Ja ću staviti kamere i objavljivati da vide ljudi šta rade. Zvali smo policiju, koja dođe nakon dva sata dok je neko oplakao", rekao je Magoda.


Cijeli razgovor možete poslušati u priloženom videu. 




(Lejla Trle) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana