21.3.2019. 15:36
"Počeli smo sa 'Pozdrav domovini', a onda su se počeli upotrebljavati pozdravi koji nisu za sve. Nije SDA pokrenula odbranu"
Jučerašnja presuda Radovanu Karadžiću kojom je proglašen krivim za genocid i druge teške zločine počinjene u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine i koji je osuđen na doživotnu robiju bila je jedan od povoda za razgovor sa bivšim generalom Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Govoreći o presudi Divjak je naveo da moramo imati na umu činjenicu "da je Srbija stavljena u kontekstu odgovornosti za zločin u Srebrenici, jer nije spriječila i jer nije preduzela mjere kažnjavanja onih koji su to uradili.

"Nažalost ništa se neće promijeniti, jer nacionalistička srpska propaganda Beograd-Banja Luka govore da je to presuda srpskom narodu. Nije tačno. Imenom i prezimenom - Radovan Karadžić, niko ne govori o srpskom narodu, ali na taj način hoće da održe stanje nepovjerenja, mržnje, straha", rekao je Divjak.

Govoreći o presudu, a prije svega o priznavanju genocida Divjak smatra da je veći problem od toga šta se radi u Srbiji i Republici Srpskoj to što BiH nije priznala genocid.

"Još 2006. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Parlament BiH to nije usvojio, jer predstavnici srpskog naroda u Parlamentu nisu glasali".


Također, kako smatra Divjak "trebalo bi očistiti prljavštinu u vlastitom dvorištu".


"Nema pokušaja tolerantnog razgovora, niti želje ni sa jedne strane da se na jedan civilizovan način razgovara o problemima građana BiH, a ne o strankama i stranačkim vođama. Sjetite se koliko je prije ovih posljednjih izbora bilo napada i vrijeđanja jednih prema drugima, a onda dolaze u Dom naroda i ljube se, grle se i raduj što su ušli u vlast i oni će provoditi politiku koja nije politika BiH", rekao je, između ostalog, Divjak.












Novinar: Lejla Trle

Kamerman i montažer: Almir Biber











NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana