19.11.2019. 17:36
"Odabrao sam da porodica ostane na okupu. O njima brine i moja djevojka i lijepo ih je prihvatila"
Safet Hurić je dvadesetjednogodišnji Goraždanin koji je nakon smrti majke postao staratelj svojoj devetogodišnjoj sestri Džejlani i trinaestogodišnjem bratu Adnanu.

Za naš portal je, između ostalog, govorio o svojim odlukama da bude i otac i majka Adnanu i Džejlani, ko mu je podrška, u čemu vidi sreću, kako izgleda njihova svakodnevnica.

Na samom početku razgovora o svojoj porodici ističe kako on nije morao preuzeti ovu važnu i odgovornu ulogu, nego da je to prije svega želio. 

"Najviše motivacije imam u tome što smo zajedno, jer i oni i ja tako želimo, a isto tako motiviše me to što se osim mene o njima brine i moja djevojka, kao i to što ih je lijepo prihvatila. Brati i sestra meni nisu teret, jer ja i sad funkcionišem kao i prije nego što sam se počeo sam brinuti o njima, dakle imam vremena za posao, dodatna zanimanja, ali i za izlazak sa djevojkom“, govori Hurić za naš portal.

„Prva stvar koju je Socijalna služba uvela jeste nadzor nad nama koji je dao vrlo pozitivne rezultate. Potrudio sam se da budem što bolji za brata i sestru i tako ću i nastaviti. Iz Socijalne službe me i dalje savjetuju i pomažu mi oko svega po pitanju brata i sestre. Također, pomažu mi i oko riješavanja stambenog pitanja, jer stan u kojem trenutno živimo nije uslovan. Jedna od prepreka za preuzimanje starateljstva nad bratom i sestrom bio je upravo taj stan u kojem živimo, ali zajedno radimo na tome da se i to pitanje brzo riješi“.

O najtežim trenucima

„U mom životu je najteži trenutak bio kada mi je majka izgubila bitku sa bolešću i preminula. Bila je teško bolesna, bolovala je od raka. Sve smo pokušali, ali na žalost nije bilo pomoći“.

U cijeloj priči posebno mjesto zauzela je i njegova djevojka Amina Ramović, koja je, kako nam je Hurić ispričao velika podrška za njega i njegovu porodicu.

"Mislim da smo izgradili vezu na drugačiji način nego ostali parovi. Često razgovaramo o temama bitnim za budućnost i tako smo sagradili odnos kakav danas imamo", govori Hurić dodajući kako je njegova djevojka predivna osoba, koja je prema svima dobra. 

„Pomaže mi u svemu i njena podrška mi mnogo znači. Mislim da bez nje sve ovo ne bih mogao sam učiniti i beskrajno sam joj zahvalan, a i mojoj seki i bratu ona mnogo znači“.

Kako izgleda jedan Safetov dan

„Moj dan je prepun zadataka koje sam sebi zadajem“, objašnjava ovaj mladić.

Kako nam je ispričao raspored obaveza ovisi i o njegovom poslu, odnosno smjenama u firmi u kojoj radi.

Obično kada se vrati sa posla prvo što uradi jeste da obavi razgovor sa sestrom.

„Pitam je kako joj je bilo u školi, kako je provela dan, a onda pogledam da li je sve pospremljeno u kući i ako nije ja to pospremim uz pomoć sestre ili djevojke. Zatim sjedam za kompjuter i radim na jednom projektu, to radim nekih pola sata do sat. Nakon toga provijerim trgovanje kripto valutama. Zatim prelazim na preostale kućne poslove kao što je pranje suđa, priprema jela itd. U nekim večernjim satima dogovaram sastanak sa djevojkom (obično povedemo brata i sestru na večeru negdije u grad). Kada se vratim pripremam se za sljedeći dan i pred spavanje uzmem da čitam neku knjigu i tako zaspim“, opisujue nam Hurić.

„Moji nasretniji trenuci su kada smo svi na okupu, brat, sestra, dijevojka i ja, onda provodimo vrijeme zajedno zabavljajući se i razgovarajući“.

Pri kraju razgovora ovaj mladić je poručio svojim vršnjacima da rade stvari koje ih ispunjavaju i čine sretnima, da više razmišljaju i rade na svojoj budućnosti. Također, poručio im je da čitaju što više i da porodicu stave na prvo mijesto, jer kako kaže „kada je porodica na prvom mjestu imate motivaciju, imate bolji pogled na budućnost i imate za koga se boriti kroz život. Ja sam odabrao i odlučio da porodica ostane na okupu i to me čini sretnim i ta odluka mi ispunjava život“.

Na kraju, Hurić se i zahvalio svim ljudima koji njegovu odluku vide kao ispravnu.
 
„Zahvaljujem se i ljudima koji su nam pomogli finansijski ili na bilo koji drugi način, iako ja to nisam tražio ljudi su htjeli sami od sebe pomoći i podržati me u svemu“, rekao je Hurić.




Pripremila: Lejla Trle

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana