6.12.2019. 11:41
Poslušajte zašto su peći za loženje uglja i drveta na koje se grijemo opasne, koliko zagađuje vlažno drvo iz šume i ko ne bi smio nositi maske
Građani Bosne i Hercegovine se svake godine susreću sa problemom zagađenja zraka koji eskalira u zimskim mjesecima.

Sarajevo je najzagađeniji glavni grad u Evropi sa godišnjim prosjekom štetnih čestica od 38,4 mikorgrama po kubnom metru. London je 48. najzagađeniji glavni grad sa 12,0 mikrograma, dok je Washington zauzeo 56. mjesto sa 9,2 mikrograma po kubnom metru.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da sedam miliona ljudi godišnje umre od izlaganja globalnom zagađenju zraka.

Vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini svake godine pokušavaju ponuditi određena rješenja ovoga gorućeg problema koji donosi i zdravstvene poteškoće. Ipak, do značajnijih mjera i promjena nije došlo pa smo i dalje suočeni sa visokim stepenom zagađenosti zraka.

O tome ko su najveći zagađivači zraka, da li je upotreba medicinskih maski dovoljna da bi nas zaštitila razgovarali smo sa Anesom Podićem iz Udruženja "Eko akcija".

Cijeli intervju pogledajte u prilogu.



Kamera i montaža: Izet Tahirbegović
Novinar: Lejla Trle

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana