22.6.2020. 20:38
Konvertibilna marka - KM slavi svoj rođendan
Konvertibilna marka izdata je prvi put 22. juna 1998. godine

Predstavlja zakonsko sredstvo plaćanja svih javnih i privatnih obaveza i dugova u BiH.
Početni kurs valute je bio 1 KM za 1 DM.

Danas je KM odlukom Centralne banke BiH vezana za euro i svaka izdana novčanica ima pokriće u eurima.

Novčanice KM u apoenima 50 F, 1 KM i 5 KM povučene su iz opticaja i prestale su biti zakonsko sredstvo plaćanja, dok su se zadržale kovanice u istim apoenima.

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute konvertibilne marke stavlja u i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Službeni devizni kurs za valutu Bosne i Hercegovine je jedna konvertibilna marka za 0,511292 eura, odnosno jedan euro iznosi 1,955830 konvertibilnih maraka, navodi se na stranici CB BiH.



Pripremila: Lejla Trle
Kamerman i montažer: Izet Tahirbegović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana