7.11.2020. 15:49
Izbetonirana Bjelašnica: Podržavate li gradnju na ovoj olimpijskoj planini
Ljubitelji prirode i posjetioci Bjelašnica vjerovatno primjećuju iz sezone u sezonu kako se ova olimpijska planina mijenja.

Svom procesu izmjene Bjelašnice svakako najviše doprinosi ekspanzija građevinskih radova.

Gradnja stanova, apartmana, hotela i drugih objekata na na ovj planini je sve aktuelnija.

Mnogi građani, članovi raznih ekoloških udruženja, aktivisti sa negodovanjem posmatraju užurbane građevinske radove.

Da bi počela gradnja, nerijetko se moraju poduzeti mjere poput sječenja šume.

Kada je riječ o historijatu gradnje na Bjelašnici svakako treba spomenuti možda i najznačajniji period ove bh. planine, a to su svakako Zimske olimpijske igre koje su se 1984. godine održale u našem glavnom gradu. 

Tada je, osim par objekata u sportske i uslužne svrhe, sva gradnja namjenjena za smještaj sportista i turista iz cijelog svijeta fokusirana na kotlinu kako bi se izbjegla gradnja na planinama, a prema preporukama tadašnjih stručnjaka. S tim u vezi Sarajevo je tada dobilo i nova naselja poput "Olimpijskog naselja Mojmilo" čiji su stanovi naknadno prodati ili podjeljeni građanima.

Cijene trenutnih apartmana na Bjelašnici kreću se i po 3.000 KM i više po kvadratnom metru i svakako ih samo rijetki mogu priuštiti, a čini se kako su mišljenja o tome da li se trend izgradnje na ovoj planini treba nastaviti podijeljena.

U našem kratkom videu pogledajte kakva je trenutna situacija na ovj planini.




Novinar: Lejla Trle
Kamerman i montažer: Kenan Ćemo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana