9.6.2020. 22:40
Chanel, Revlon i L'Oreal izbacuju baby puder iz svojih proizvoda
Kozmetičke marke Chanel, Revlon i L'Oreal polako odustaju od uporabe talka u svojim proizvodima, slijedom sudskih tužbi u SAD-u da uzrokuje rak i zabrinutosti potrošača, a pridružuju im se i druge kozmetičke kompanije.

Luksuzna kozmetička kompanija Chanel uklonila je talk iz praškastog pudera za lice i pudera za tijelo, zbog negativne percepcije njegova mineralnog sastava, pokazali su sudski dokumenti koje je Reuters imao na uvid.

Korporacija Revlon uklonila je talk iz svojih proizvoda za njegu tijela, a L'Oreal istražuje alternativu za taj mineral, rekle su te kompanije Reutersu.

Takvi potezi dolaze nakon ispitivanja potrošačkih grupa, regulatora i proizvođača talka.

Talk se ponekad nalazi u istoj stijeni kao azbest koji ima jako kancerogeno djelovanje, a rabi se u tisućama raznih kozmetičkih i proizvoda za osobnu njegu, jer apsorbira vlagu, sprječava znojenje i čini kožu mekom.

Hiljade tužbi protiv raka, neke i iz 2013. godine, podignute su protiv Johnson&Johnsona (J&J). Navodi tužitelja da je azbestna kontaminacija uzrokovala karcinom započeli su 2017. godine. Drugi proizvođači pudera od talka također su se našli sučeljeni s tužbama, uključujući Revlon, Chanel i Avon.

Ispitivanja proizvoda s talkom pojačana su nakon Reutersove istrage tokom 2018. godine kada je objavljeno da je J&J desetljećima znao da se u talku i prahu nalaze azbestne tvari. Tvrtka je zanijekala Reutersovo izvješće, s tvrdnjom da je njezin puder siguran za zdravlje i bez azbesta.

J&J je prošli mjesec najavio da će prestati prodavati baby puder u SAD-u i Kanadi, kao razlog navodeći pad prodaje i negativu reklamu.

U martu je predstavnik Chanela u sudskom iskazu otkrio je da je kompanija 2017. prestala izrađivati prah za tijelo na bazi talka s mirisom Chanelom 5, nakon sudskog procesa u Los Angelesu u kojem je žena iz Kalifornije tvrdila da je dobila rak mezotheliom jer je koristila pudere Chanela i J&J-a. Mesotheliom je vrsta neizlječivog rijetkog karcinoma sluznice pluća i drugih organa zbog izloženosti azbestu, prenosi HINA. 

Predstavnica Chanela Amy Wyatt izjavila je da je Chanel prvi put tužen zbog svog talka u prahu 2016. godine, ali i ona je zanijekala da puderi Chanela sadrže azbest te da su puder odlučili maknuti s tržišta zbog percepcije javnosti.

Chanel, koji i dalje koristi talk u nekim drugim proizvodima, uključujući neke druge vrste pudera, rumenila i sjenila, tvrdi da sav talk koji koristi bira prema strogim kriterijima čistoće i da je potpuno u skladu s trenutnim propisima, te siguran za standardne uvjete kozmetičke uporabe. Nisu željeli komentirati sudske sporove.


(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana