27.7.2020. 20:25
Bez skupih preparata: Tri hranjive maske za kosu od sastojaka koji stižu iz vaše kuhinje
Zdrave maske za kosu nikad nije bilo jednostavnije napraviti i to iz radinosti vašega doma. Donosimo vam tri maske za kosu koje će biti spremne u nekoliko minuta, a kosa će vam biti zahvalna
Uvijamo je, peglamo je, sušimo, a za vrijeme ljetnih dana na nju utiče sunce i so. Zbog toga je neizbježno kosu nahraniti dobrom maskom. I dok one u drogerijama mogu biti poprilično skupe, ali i pune štetnih sastojaka, kvalitetnu masku za kosu možete napraviti upravo sa sadržajem iz vlastitog frižidera. 

Suha kosa 

Sastojci: 
1/2 avokada
1 supena kašika kokosovog ulja
1 supena kašika maslinovog ulja
1 supena kašika meda
4 supena kašike vode 

Pomiješajte sastojke zajedno u blenderu dok se potpuno ne sjedine. Prije stavljanja maske, kosu navlažite toplom vodom kako bi se otvorile folikule dlake. Tako će vitamini iz maske bolje prodrijeti u vlasište. Zamotajte kosu u peškir ili kapu za tuširanje te ju držite na kosi 15 do 20 minuta. Esencijalne masne kiseline maslinovog ulja i avokada pomoći će u obnavljanju ispucalih vrhova. 

Protiv opadanja kose 

Sastojci: 
1 supena kašika toplog mlijeka
1 kašičica meda 
20 grama svježeg kvasca 
Kada sve sastojke objedinite ostavite masku na toplom mjestu i pustite je da fermentira 15 do 20 minuta. Masku nanesite na vlažnu kosu od korijena prema vrhovima. Kao i kod prethodne maske, umotajte kosu u peškir, kapu za tuširanje ili najlonsku vrećicu. Za razliku od prijašnje maske za kosu, ovu masku treba držati na kosi što duže - čak dva do tri sata kako bi hranjive tvari prodrle u vlasište. 

Za brži rast

Sastojci: 
2 jaja
1 supena kašika ricinusovog ulja 
Jednostavna maska od sirovih jaja i ricinusovog ulja odlična je za kosu jer potiče rast dlake. Kad umutite sastojke masku nanesite ravnomjerno po cijeloj kosi i ostavite ju da djeluje 20 minuta. Zatim operite kosu šamponom, ali nemojte koristiti regenerator jer ova maska djeluje jednako kao on. Također, dovoljno ju je koristiti jednom sedmično. 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana