7.11.2020. 20:46
Opuštanje značajno pomaže u mršavljenju
Stresiranje u vezi sa mršavljenjem je česta pojava, čak i ako znate sve u vezi sa fitnesom i ishranom, a djeluje kao da ne možete da pronađete pravu formulu za svoje tijelo.

Ova pojava je, ipak, normalna, sve do trenutka kada shvatite da su zdravlje i ishrana više od nauke, a tada dolazi do opuštanja koje značajno pomaže u mršavljenju.

Naučna je činjenica da tijelo nije u mogućnosti da se oporavi kada je pod stresom. Kako bi u tome uspjelo, ono treba da bude u fazi opuštanja. S obzirom na to da je mršavljenje naposletku vid liječenja, jedino ima smisla to da, kako biste izgubili neželjene kilograme, treba da pronađete način da se opustite tokom čitavog procesa. Paradoks je, međutim, u tome što većina dijeta upravo izaziva stres!

Snaga volje je uglavnom ključna stvar tokom popularnih dijeta, kako biste održali samokontrolu i prevazišli osjećanje neuspjeha, sramote i krivice. Ali u mršavljenju je opuštanje ono što značajno pomaže, a ne stres. Zato je važno navesti nekoliko savjeta za opuštanje kada želite da izgubite kilograme:

Otpustite potrebu da nešto popravite

Kada ste fokusirani na „popravljanje” sebe i onoga što je loše, to vas stresira, zaustavlja napredak, a otključava neželjena ponašanja. Samo opuštanjem ćete uspjeti u mršavljenju, pa tek nakon što istražite ponašanja koja treba da popravite (bez osude), možete birati hoćete li ih zadržati ili pustiti.

Osjetite svoja osjećanja

Kad se borimo protiv negativnih emocija, samo ih činimo jačim. Zato, ako dozvolimo sebi da osjetimo svu dubinu svojih osjećanja, to će biti bolje po nas. Ona ipak predstavljaju vibracije u našem tijelu i trebalo bi da ih osjećamo pravilno, tako da ih prihvatimo i da budemo bolje nakon toga.

Vjerujte svojim instinktima

Ne postoji osoba, knjiga ili dijeta koja bolje zna šta vašem tijelu treba. Ako vam se jede parče torte, nemojte ni to odbacivati, jer ćete se poslije toga osjećati bolje – utvrdili smo da opuštanje pomaže u mršavljenju. Tijelo je mnogo inteligentnije od mozga i treba da mu vjerujete. Vježbajte isključivanje glasova u glavi i povezivanje sa senzacijama u tijelu.

Promijenite definiciju viška kilograma

To je, prvenstveno, potencijalna energija, pa se zapitajte kakvu to vrstu energije možda čuvate u sebi? Ovo bi mogla da bude energija za kreativnost, tako da se opustite kada je riječ o dijeti i to će vam značajno pomoći ne samo u mršavljenju, već i u boljem samoizražavanju. Sjetite se: višak kilograma je simptom, a ne problem, prenosi CDM.

Dišite

Uzimanje dugog, dubokog daha je najbrži i najefikasniji način da dovedete tijelo iz stanja stresa u stanje opuštanja, zahvaljujući čemu ćete imati značajnu pomoć u mršavljenju. Ovo ne znači nužno da treba da samo sjedite pola sata. Jednostavno se posvetite uzimanju deset dubokih uzdaha kada budete bili pod stresom i vidite kako ćete brzo promijeniti svoje stanje.

I, što je najvažnije, dajte sebi dozvolu da budete na putovanju. Opuštanje značajno pomaže u mršavljenju koje je ipak specifičan proces, pa pronađite za sebe strpljenje i saosjećanje koje biste ponudili prijatelju i budite sigurni da ga imate u velikim količinama.



(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana