12.1.2021. 15:29
"Mahmut Karalić je bio matica za one kojima je bila potrebna pomoć za vrijeme agresije na BiH. Mi o ljudima govorimo u superlativu samo kad odu na onaj svijet"
Mahmut efendija Karalić, prije rata ugledni imam u Sarajevu, a tokom rata emir Sedme muslimanske brigade preminuo je sinoć nakon teške bolesti.
Ova tužna vijest objavljena je i na njegovoj Facebook stranici, a mnogi prijatelji, poznanici, ali i oni koji ga nisu lično poznavali opraštaju se od ovog velikana.

Prof. Mahmut ef. Karalić rođen je 15. aprila 1950. godine u selu Radinovići kod Zenice. Osnovnu školu pohađao je u svom rodnom mjestu, nakon čega se upisuje u Gazi Husrev-begovu medresu
u Sarajevu.  

Poslije odsluženja vojnog roka, tri godine radi kao imam. 1974. godine odlazi u Saudijsku Arabiju gdje na Islamskom Univerzitetu u Medini, nakon učenja Arapskog jezika, upisuje Fakultet hadisa i hadiskih znanosti, na kome uspješno i u roku diplomira u prvoj generaciji ovog fakulteta 1980. godine.  

Tim povodom razgovarali smo sa Harunom Hodžićem, pripadnikom 7. muslimanske brigade, koji je o Mahmutu ef. Karaliću imao sve riječi hvale, a posebno kada je u pitanju period agresije na Bosnu i Hercegovinu.

"Kada je počela agresija na Bosnu i Hercegovinu, spletom okolnosti otišao sam u Zenicu i zatekao sam ga na mjestu emira 7. muslimanske brigade i on je jedan od razloga zašto sam se priključio toj brigadi. On je bio jedan od osnivača i prvi komandant 7. muslimanske brigade, a kasnije i emir. Blisko smo sarađivali taj vremenski period, sve do kraja agresije na Bosnu i Hercegovinu i zaista sa punim bolom govorim ovo. Tužan je osjećaj kada ode ovakav čovjek, njegov odlazak je nenadoknadiv. Ne postoje riječi koje to mogu opisati", ispričao je Hodžić.

On također dodaje da je Mahmut ef. Karalić bio matica za sve one kojima je bila potrebna pomoć u tom periodu, jer je u Islamski centar koji je upravo vodio Karalić stizalo najviše pomoći iz drugih zemalja.

"Nažalost mi o ljudima govorimo u superlativu samo kad odu na onaj svijet, a dok su živi mi ih zanemarujemo i zapostavljamo. Sjećam se, dok je trajala agresija na Bosnu i Hercegovinu vodio je Islamski centar. Svaka pomoć iz drugih zemalja koja je dolazila išlo je u taj Islamski centar u Zenici, a on je bio kao matica za sve one kojima je bila potrebna pomoć u tom periodu, oni su bili nezaobilazan faktor", kazao nam je Hodžić.

Novinar: Mirza Malović
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana