15.1.2021. 14:26
"Njihova komunikacija na društvenim mrežama izgleda kao ulični obračun, a nažalost na društvenim mrežama ne postoji neki kodeks ponašanja"
Posljednjih nekoliko godina političari širom svijeta intenzivno su počeli koristiti društvene mreže u cilju obaviještavanja javnosti o stanju u državi, ali i često u cilju obračunavanja sa političkim protivnicima. Ni političari u Bosni i Hercegovini nisu zaostali kada je u pitanju korištenje društvenih mreža, pa veoma često možemo svjedoćiti raznoraznim prepirkama, uvredama, pa čak i psovkama.

Da li je kodeks ponašanja domaćih političara na društvenim mrežama dostojan posla kojeg obavljaju, pitali smo Lejlu Turčilo, profesoricu na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Turčilo na početku razgovora kaže da su političari u Bosni i Hercegovini počeli shvatati ozbiljnost društvenih mreža, ali da manje shvataju kako ih stvarno treba koristiti.

"Političari počinju da shvataju da su im društvene mreže jako važne, ali da manje shvataju kako ih kvalitetno koristiti, jer nije svaka komunikacija na tim društvenim mrežama korisna komunikacija. Društvene mreže nude neku mogućnost da građani postave neka pitanja i dobiju odgovore, a oni ne bi trebali služiti za neke rasprave sa neistomišljenicima, pa i obračunavanje sa političkim protivnicima na društvenim mrežama. Vidimo jasno da se kod nas takve stvari dešavaju, ali to se dešava i u svijetu, a najbolji i najaktuelniji primjer je sa Donaldom Trumpom i kuda sve mogu odvesti te negativne pojave na društvenim mrežama", kazala je Turčilo za Source.ba.

U nastavku razgovora navodi da smatra da je pristup naših političara na društvenim mrežama pogrešan i da uopšte ne služi građanima.

"Njih treba vrlo ozbiljno shvatiti i u smislu komunikacijskog sredstva, ali na kojem imate veliku odgovornost. u Americi smo prije nekoliko dana vidjeli šta može proizvesti ono što se radi na društvenim mrežama i način na koji se komunicira Nažalost, na društvenim mrežama ne postoji neki kodeks ponašanja. Mi svi na društvenim mrežama komuniciramo onako kako mislimo da treba. Ja osobno ne mislim da treba komunicirati ovako kako naši političari komuniciraju, jer ta komunikacija zapravo ni na koji način ne služi građanima da bolje razumiju šta to ti političari rade i na koji način", objašnjava Turčilo.

Također dodaje da njihovi obračuni na društvenim mrežama liče na ulične, a ne na političku komunikaciju.

"To što ratuju preko društvenih mreža i što preko njih prave nove vrste skandalda, zapravo samo otežava, a ne olakšava građanima da bolje razumiju šta to rade naši političari. Oni koji hoće da koriste društvene mreže u nekom pozitivnom smislu trebali bi se posavjetovati sa stručnjacima i bolje voditi svoje kampanje na društvenim mrežama, a ovaj način koji mi trenutno vidimo više liči na na ulične obračune nego na stvarnu političku komunikaciju", zaključuje Turčilo.

Novinar: Mirza Malović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana