20.1.2021. 11:42
"Zimu ne trebamo otpisivati, a narednih dana tempereture iznosti će i do 15 stepeni. Osjetit ćemo glavobolju i malaksalost"
Klimatske promjene koje prethodnih nekoliko mjeseci uzdrmavaju našu zemlju, pokazale su se kao nepovoljne za meteoropate, ali čak i za one koji to nisu. U Bosni i Hercegovini narednih dana najavljuju dosta visočije tempereture u odnosu na one koje su nas zadesile prethodnih nekoliko dana.
Na tu temu razgovarali smo sa mladim meteorologom Nedimom Sladićem, koji kaže da će ovakve klimatske promjene imati veliki utjecaj na glavobolju ili dekoncetraciju

"Budući da dolazi do toplijeg strujanja zraka i da će biti promjena vremena, pogotovo kada gledamo temperaturnu mrežinu, svakako da će se ovakve vremenske prilike negativno odraziti na većinu populacije. Osjetljivo stanovništvo može osjetiti malaksalost, dekoncentraciju, glavobolju, a razlog toga jeste ova nagla promjena vremena", objašnjava Sladić.

Sladić najavljuje da će u narednih nekoliko dana temperetura u našoj zemlji ići čak do 15 stepeni.

"Naravno treba se paziti i čuvati budući da govorimo o promjena temperaturnog režima koja je preko 15, ali i 20 stepeni najmanje. U Sarajevu je prije nekoliko jutara bilo -8 ili -9, a već danas će temperetura biti 5 stepeni u plusu, tako da već vidimo koliko su zapravo jako izražene te temperaturne oscilacije, a bit će još toplije u naredna dva dana kada će na sjeveru zemlje temperetura ići do 15 stepeni", navodi on.

Za sve one koji su se ponadali da će zima proći brže od očekivanog, Sladić kaže da zimu ne treba još uvijek otpisivati.

"Ove godine ne trebamo očekivati brži prolazak zime i raniji dolazak proljeća, ipak ovdje postoji još signala za zimu i zimu ne treba otpisivati" zaključuje Sladić.

Novinar: Mirza Malović
 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana