3.2.2021. 13:51
"Treba nam samo jedan predsjednik koji bi se rotirao svake četiri godine. Aprilski paket kao paket je loš. Biden će pomoći BiH onoliko koliko Evropa dozvoli"
Aprilski paket je tema o kojoj se intenzivno govori u našoj domovini proteklih nekoliko dana. Posebnu pažnju je izazvao medijski nastup Harisa Silajdžića, koji je rekao da smatra komplimentom kada kažu da je on srušio Aprilski paket.

Mišljenja javnosti i bh. političara su poprilično podjeljena, a o svemu tome smo razgovarali sa Mirsadom Hadžikadićem, predsjednikom Platforme za progres.

Hadžikadić na početku razgovora objašnjava prednosti Aprilskog paketa, te navodi da je mogućnost dolaksa do "Deytona 2" jedna od prednosti toga. 

"Mislim da imaju dvije strane Aprilskog paketa, da se gleda u kontekstu kada je bio ponuđen i danas. Kada je bio ponuđen i tu možemo vidjeti dvije strane. Dobra strana aprilskog paketa je bila mogućnost da dođemo do "Deytona 2", kako su ga nekad zvali. Da dođe do pomaka koji Ustavom koji je uspostavljen Aneksom 4 i to u tom kontekstu i u tim historijskim uslovima, čini mi se da je bilo jako važno. To je ta prednost koju ja vidim u tom momentu Aprilskog paketa", objašnjava predsjednik Platforme za progres.

On navodi da iako se neki pozivaju na to da bi Aprilski paket omogućio blokadu države, da se ta blokada desila i danas u ovakvom Ustavu kakvog imamo.

"Sa druge strane gledam isto na historijski period. Bilo je mnogo problema sa Aprilskim paketom. Znam da neki kažu da bez obzira na sve te probleme koji bi mogli omogućiti nekima da blokiraju rad države, ta blokada se desila danas. To dokazuje da oni koji ne žele dobro državi nađu načina i u tekučem ustavu da zaustave državu. Aprilski paket kao paket je loš i ja se potpuno slažem da entitetsko glasanje u uslovima neispunjavanja Aneksa 7, povratka izbjeglica je pretvorilo entitetsko glasanje u etničko. Slažem se da izbor predsjednika na način koji nalaže Aprilski paket nije rješenje naših problema. Aprilski paket nije nešto što je dobro za  Bosnu i Hercegovinu i ne bi pomaklo stvari ka boljem", kazao je Hadžikadić u razgovoru za naš portal.

U daljem razgovoru on kaže da je Dejtonski sporazum zaustavio rat, ali da je vrijeme za novi Ustav koji će omogućiti napredak države.

"Gledano iz konteksta današnjice kada se ponovo o njemu razgovara, čini mi se da je sada još gore vrijeme o tome razgovarati jer situacija u Bosni i Hercegovini je takva da je vrijeme za potpuno drugačiji Ustav, a ne onaj koji je došao Dejtonskim sporazumom. Dejtonski sporazum je zaustavio rat, ali je vrijeme za novi Ustav koji će omogućiti Bosni i Hercegovini da ide naprijed, da bude progresivna, da bude napredna i da raste. Ja lično mislim da mi nećemo doći do takvog ustava dok na pozicijama odlučivanja imamo ljude koji ne žele dobro ovoj državi", objašnjava Hadžikadić, te dodaje da Bosni i Hercegovini treba Ustav koji bi joj omogućio izbor samo jednog predsjednika, te rotiranje svake četiri godine.

"Trebao ni nam ustav koji bi omogućio možda da imamo jednog predsjednika koji bi se rotirao svake četiri godine iz svakog naroda, pa jednom da bude i "ostali", ali da cijela Bosna i Hercegovina glasa za takvu osobu. Ima načina da se zaista dođe u situaciju da mi poštujemo i etničko i građansko", navodi on.

Na pitanje kako on vidi utjecaj novog američkog predsjednika Joe Bidena i njegovu zainteresiranost za Bosnu i Hercegovinu i region, Hadžikadić kaže da on može biti pokretačka snaga u regionu, ali da sve ovisi o Evropi da li će takvo nešto dopustiti.

"Joe Biden može imati ogroman utjecaj na Bosnu i Hercegovinu i cijeli region, ali ukoliko Evropa dozvoli da se to desi. Biden razumije Bosnu i Hercegovinu i razumije sve ono što se dešavalo 90-tih godina. Učestvovao je u zaustavljanju rata i mislim da on može biti ta pokretačka snaga koja će privući sve partnere u Bosni i Hercegovini da razmišljaju o zajedničkom rješenju. Pitanje je samo koliko će to Evropa dozvoliti", zaključuje Hadžikadić.

Novinar: Mirza Malović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana