9.4.2021. 17:48
"Psihički povratak sportiste nakon oporavka od povrede ili problema s dopingom, najteža je misija za jednog trenera"
Poznati bh. kondicioni trener, Jonuz Zoranjić, za Source govori o saradnji s raznim sportistima, među kojima su i naša poznata fudbalska imena Pjanić i Hadžiahmetović, kao i o povredama s kojima se najčešće susreće, te razlozima nespremnosti naših klubova i sportista u evropskim takmičenjima, dopingu i drugim temama.

Fizička sprema, snaga, kondicija, eksplozivnost, brzina, izdržljivost... pojmovi su koje često čujemo u modernom sportu.

Poznati sportisti i sportski kolektivi danas ulažu milione eura kako bi što spremniji dočekali sezone, razna takmičenja, okršaje, duele.., a pripremiti jednog profesionalnog sportistu, pogotovo nakon povrede, i vratiti ga u formu u kojoj je bio prije prisilne pauze, jedan je do najskupljih zadataka.

To odlično zna naš sagovornik, jedan od najcjenjenijih kondicionih trenera u BiH, Jonuz Zoranjić, koji je do sad radio s brojnim sportistima, a jedan duži petogodišnji period je proveo i vani, u Dubaiju gdje je stekao dodatno iskustvo.

Spomenut ćemo samo neke od sportista i sportskih ekipa koje su u posljednjih 15ak godina koristili Jonuzove usluge ili ih još koriste, što na oporavku od povreda, što kroz posebne treninge.

To su, prije svih, košarkaši KK Spars Realway koji su lani, tokom sezone u kojoj su trenirali sa Zoranjićem, odradili sjajan posao i nakon pobjede u finalu Kupa BiH nad Igokeom pehar, nakon dugo godina, vratili u Sarajevo. 

Zatim tu su sportski kolektiv Al Nasr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (košarkaši, odbojkaši, futsaleri, rukometaši...), KK Vogošća, KK Bosna, razni bh. karatisti, bokseri i kikbokseri, a u novije vrijeme sa Jonuzom su radili košarkaši Haris Delalić, Haris Ćurevac, Adnan Arslanagić, Imran Polutak Enis Memić, rukometaš Elis Memić, fudbaleri Ermin Zec i Emir Tukić.

Posebno treba istaći saradnju sa bh. fudbalskim zvijezdama poput Miralema Pjanića i Amira Hadžiahmetovića.

Za Source Jonuz  Zoranjić je govorio o svom radu i iskustvima sa poznatim bh. sportistima, o problemima i povredama s kojima se najčešće susreće, razlozima česte nespremnosti naših sportskih klubova i sportista na evropskim takmičenjima, psihološkim pripremama, dopingu i drugim temama.


NOVINAR: Mirza Kadić.
SNIMATELJ I MONTAŽA: Kenan Ćemo.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana