9.4.2021. 19:42
"Izbor Benjamine Karić mogao bi biti važan iskorak i proboj iz politike koja nam je hiljade mladih poslala u egzodus"
Bh. sociolog i filozof, Asim Mujkić, za Source govori o tome šta za grad Sarajevo predstavlja imenovanje Karić na poziciju gradonačelnice.
Sarajevo je u četvrtak, konačno, dobilo gradonačelnicu, Benjaminu Karić, čije imenovanje je privuklo dosta pažnje, ponajviše zbog njenih tek napunjenih 30 godina, čime je postala i najmlađa gradonačelnica u historiji grada.

Podsjetimo, radi se o rođenoj Sarajki koja je poznata i po tome što je bila najmlađa doktorica pravnih nauka u našoj zemlji i prva poslijeratna doktorica klasičnog rimskog prava. Karić je politički aktivna od svoje 18. godine kada je postala članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica ove partije.

Veoma važno je napomenuti da nova gradonačelnica Sarajeva tečno govori dva strana jezika, i to engleski i njemački što se u vrijeme današnjih međunarodnih odnosa itekako cijeni.

Kako će se Karić snaći na svojoj novoj funkciji ostaje da se vidi, ali sigurno da će doza sumnje, nepovjerenja i predrasuda prema Benjamini biti prisutna, pogotovo ako se uzme u obzir šta se sve dešavalo u posljednjih mjesec dana oko izbora gradonačelnika i skandala povezanog za kandidaturu Bogića Bogićevića koji je zbog svega na kraju odustao od iste.

O tome šta za grad Sarajevo predstavlja Benjaminino imenovanje na poziciju gradonačelnice, da li može očekivati podršku građana i političke scene na toj funkciji, te da li je ovo znak da Sarajevo postaje evropsko tako što daje šansu novim generacijama da preuzmu tako visoke funkcije, razgovarali smo sa bh. sociologom i filozofom, profesorom doktorom Asimom Mujkićem.

- Izbor gradonačelnice smatram pozitivnim iskorakom iz uobičajene, ne samo rodne matrice, nego i matrice kojom dominiraju stari problemi koje nam isporučuje etnonacionalna politika. Ovo bi mogao biti važan proboj iz one uobičajene političke paradigme koja je ovdje nanijela toliko štete i zla i na kraju u egzodus poslala hiljade mladih ljudi, što je bila i izvorna intencija s Bogićem Bogićevićem, govori Mujkić na početku razgovora za Source.

- Važna je ta smjena generacija u politici koju iščekujemo i ovaj potez bi mogao biti među prvim koracima u tom pravcu. Da bismo prevazišli dosadašnji način vođenja politike nama treba uvjerljiva politika nade i to će biti važan zadatak za novu gradonačelnicu da zaista učini nadu da može drugačije kredibilnom. Izražavanje sumnji u vezi s godinama, mladošću i neiskustvom je po mom mišljenju neosnovano. Uostalom, koliko je prethodni gradonačelnik imao godina kada je preuzeo tu funkciju. Ovdje se ne radi o godinama nego o mentalnom sklopu i drugačijoj perspektivi koja nam treba, smatra naš sagovornik.

Mujkić smatra da će, na žalost, ostati ta sjena slučaja "Bogićević".

- Da, ostat će ta sjena neuspjelog izbora gospodina Bogićevića da prati gradonačelnicu, ali bih to na njenom mjestu shvatio kao podstrek njenom angažmanu, da nastoji da bude u svom radu dostojna vrijednosti i principa za koje se zalaže Bogićević, kaže sarajevski profesor.

Sam način izbora gradonačelnika Mujkić smatra sramnim.

- Apsolutno se zalažem da građani Sarajeva ili bilo kojeg grada u BiH biraju svog gradonačelnika, odnosno gradonačelnicu. Nedopustivo je da izbor gradonačelnika ovisi od dilova između trenutnih delegata i njihove trgovine i kombinatorike. To baca, kako smo imali priliku da vidimo, ružno svjetlo na tu časnu funkciju, zaključio je Asim Mujkić.


NOVINAR: Mirza Kadić

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana