14.4.2021. 18:27
"Prvo zlato koje sam donio našoj zemlji uvijek će imati posebnu težinu. U Pariz idemo po Ademovu kartu za Tokio"
Svojevremeno najbolji bokser u Jugoslaviji, danas selektor bh. reprezentacje, Almedin Fetahović, govorio je za Source o zlatnoj medalji iz Montpelliera, SP-u u Berlinu, reprezentaciji i OI u Tokiju, te regionalnoj bokserskoj ligi koja starta uskoro.
Nešto više od godinu dana nakon sticanja nezavisnosti 1992. u našu zemlju je stigla prva zlatna medalja osvojena u nekom sportu. 

Bosanac koji se do kraja života može ponositi osvojenim zlatom bio je nekadašnji jugoslovenski šampion u boksu, Almedin Fetahović, koji je tog ljeta 1993. skupa s ostatkom bh. tima rizikovao život napuštajući opkoljeno Sarajevo i zaputivši se u francuski Montpellier na Mediteranske igre.

Tamo je redom eliminisao svoje protivnike, da bi konačno u finalu savladao i Turčina Malika Beyleroğlua. I to malo prije nego što će naše najbolje košarkašice na istom takmičenju, predvođene Razijom Mujanović, također osvojiti zlato u Languedoc-Roussillonu.

Fetahović je dvije godine kasnije bio peti na Svjetskom prvenstvu u Berlinu nakon čega je završio karijeru tokom koje je, između ostalog, odradio 350 mečeva, bio juniorski i seniorski prvak SFRJ, juniorski prvak Balkana.. .

Fetahović je danas selektor bokserske reprezentacije BiH s kojom trenutno pokušava izboriti nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, a kvalifikacije, koje su prekinute 2020. zbog pandemije, nastavljaju se ove godine u Parizu gdje će, kako nam je rekao naš sagovornik, "kartu za Tokio pokušati izboriti bh. bokser Adem Fetahović".

O zlatu iz Montpelliera, SP-u u Berlinu, reprezentaciji, regionalnoj bokserskoj ligi koja starta uskoro... Fetahović je govorio za Source.


NOVINAR: Mirza Kadić.
SNIMATELJ I MONTAŽA: Kenan Ćemo.



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana