18.5.2019. 18:06
Japancima ponestaje telefonskih brojeva pa prave duže
Japansko ministarstvo za komunikacije planira da napravi 10 milijardi telefonskih brojeva sa 14 cifri zbog toga što će do 2022. godine vjerovatno ostati bez brojeva s kombinacijama od 11 cifri.

"Japan Times" piše da su tri najveća operatera u zemlji, NTT Docomo, KDDI i SoftBank, već odobrili ovaj predlog, tako da bi novi brojevi mogli da uđu u upotrebu prije kraja 2021. godine. Ovaj problem nemaju samo Japanci, jer su i korisnici u Velikoj Britaniji 2014. godine u određenim dijelovima zemlje morali unositi petocifreni prefiks kada su pozivali brojeve, a iako je to bilo na lokalnom nivou, čak je počelo da ponestaje brojeva, prenosi portal Klix.ba.

Britanski regulator telekomunikacija Ofcom je počeo da istražuje da li da izbaci pozivne brojeve u potpunosti, jer zemlja prelazi na telefonske mreže bazirane na IP adresama, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana