11.6.2021. 11:56
5G mreža u Hrvatskoj: Veoma brz prenos podataka, uz nekoliko noviteta u regionu
Korištenje ove vrste signala za mobilne uređaje će koorisnici koji su u Hrvatskom Telekomu, ali isključivo oni koji imaju uređaje koji mogu koristiti resurse 5G-a, te tarife koje podržavaju ovaj vid komunikacije, bez dodatne naknade koristiti 5G mrežu Magyar Telekoma.

Naravno, podrazumijeva se, uz korištenje količina mobilnih podataka koje su uključene u njihovu tarifu može se uživati u novim pogodnostima.

Hrvatski Telekom nedavno je sklopio ugovor o 5G roamingu s Magyar Telekomom, te će svi korisnici moći koristiti resurse bez dodatne novčane nadoknade, navodi se u saoćenjima ovih kompanija. Magyar Telekomom je člano Deutsche Telekom Grupe, tako da će korisnici HT-a sada moći uživati u svim prednostima 5G-a na mreži Magyar Telekoma, u područjima pokrivenim 5G mrežom.

“5G je sinonim za naprednu povezanost od koje jasnu i izravnu korist imaju svi korisnici. Hrvatski Telekom prvi je realizirao 5G roaming, što je s tehnološkog, ali također i društvenog stajališta značajno dostignuće jer omogućuje bolje korisničko iskustvo i doprinosi razvoju turizma.  Predano radimo na tome da nakon Mađarske s 5G roamingom pokrijemo i druge zemlje“, izjavio je član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma, gospodin Boris Drilo.

Stanje u Bosni i Hercegovini trenutrno je u tolikoj mjeri nerazvijeno da dok u regionu razvijaju 5G mrežu i sklapaju partnerstva, kod nas nije dovoljno razvijen ni segment 4G mreže. Političari, ali i svi odgovorni vole poalko da donose odluke. Čekat ćemo, ali valjda ne baš zadugo na novitete u tehnološkom smislu.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana