15.9.2021. 22:07
Izraelci razvili alatku koja hakerima omogućava da provale u iPhone
Izraelska kompanija za sajber bezbjednost NSOGroup razvila je jedinstven softver kojim je moguće izvrštiti hakerski upad u bilo koji iPhone telefon američke kompanije Apple, saopštila je grupa za nadgledanje bezbjednosti na internetu Citizen Lab.

Ta organizacija navodi da je činjenica da takva alatka postoji bitna jer razotkriva osjetljivost svih Appleovih iOS, OSX, kao i WatchOS operativnih sistema, prenosi Rojters.

Povodom ove objave, kompanija Apple je u ponedjeljak saopštila da je ažuriranjem softvera na svojim sistemima, otklonila opasnost od mogućnosti pomenutog hakerskog upada i iPhone uređaje.

Portparol Applea, međutim, nije želio da potvrdi da li je samu hakersku alatku razvila izraelska NSOGroup, dodaje Reuters.

(Ajdin Balićevac)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana