10.3.2020. 11:59
Kako omiljenoj obući produžiti rok trajanja
Ove jednostavne korake možete preuzeti već danas i zaštititi svoje najdraže cipelice. To će im produžiti rok trajanja. Uostalom, zašto bi cipele bile samo za jednu sezonu?

1. Unaprijed smanjite štetu. Najbolja stvar koju možete učiniti za svoje cipele jeste preventivno ih zaštititi; bilo da su od kože, platna ili brušene – nanesite zaštitu za kožu na njih i na taj ćete načini spriječiti prljavštinu, vodu i mrlje na svojim novim cipelama.

2. Izbjegavajte da ih nosite dva dana za redom. Dajte svojim cipelama dan odmora; tako se imaju vremena osušiti i neće se trajno raširiti (jer kad se to dogodi, povratka nažalost nema).

3. Zalijepite gumeno dno. Ako dolaze bez gumene zaštite na potplatu, odnesite cipele kod obućara.

4. Odvežite ih prije izuvanja. Svi smo krivi za izuvanje cipela prije nego smo ih odvezali; ali ako želite da izbjegnete trajno rastezanje cipela razmislite o ovoj navici još jednom.

5. Njegujte ih. Investirajte u dobru regenerativnu kremu za cipele i četku za kožu; tako ćete ih nakon svakog nošenja vratiti u prvobitno stanje, prenosi CDM. 

6. Pravilno ih spremajte. Najgore što možete učiniti za svoje cipele (ali i robu!) je držati ih nagomilane u ćošku; uzmite si 15 sekundi od dana i pospremite cipele na odgovarajuće mjesto jer ako ih držite u ćošku na gomili drugih cipela pojaviće se ogrebotine i izgubiće formu. Idealno bi bilo čuvati svaki par u originalnoj kutiji, ali ako za to nemate uslova, pomoći će i samo to da nisu nagomilane jedne na druge.




(Lejla Trle) 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana