23.10.2020. 23:00
Avokado štiti krvne žile
Osim toga, avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su efikasne u smanjenju lošeg (LDL) holesterola

Avokado je voće koje se često izbjegava zbog visokog udjela masti. Trebate znati da su masti koje avokado sadrži zdrave. On, naime, krije brojna ljekovita svojstva. Jedan je od najboljih izvora vlakana među svim voćem i povrćem. 

Bogat je vitaminom A, folnom kiselinom, vitaminom C i E, kalcijem, željezom i kalijem. 

Kalij i folna kiselina će regulirati krvni pritisak, zaštititi krvne žile i spriječiti nastanak bolesti kardiovaskularnog sistema, srčanih bolesti i srčanog udara, prenosi zdravlje.ba.

Osim toga, avokado sadrži oleinsku i linoleinsku kiselinu koje su efikasne u smanjenju lošeg (LDL) holesterola, dok istovremeno povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola.


(Lejla Trle) 


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana