29.3.2021. 13:00
Svjetski dan Air Max patika - Long live Air Max
Nike Air Max je jedini model patika koji zvanično ima svoj praznik.

Priča o Air Max tenama počinje 1987. godine kada je Nike predstavio tehnologiju ispunjavanja vazduhom. Dodavanjem posebnih jastučića ispunjenih vazduhom nastojao je olakšati trčanje, vježbanje i hodanje prvenstveno atletičarima, a onda i svima onima koji žele imati udobne patike na svojim nogama. Ovim dodatkom omogućeno je više udobnosti nogama.

Tako su nastale Air Max 1.

Air Maxice su definisale čitavu generaciju, a i pretvorile su Nike u globalnog diva kakav je danas. Godinu dana kasnije je iz Wieden+Kennedy radionice iscurio najslavniji slogan ikad – JUST DO IT.
1990. nam potom dolaze Air Max 90, a zatim se ređaju modeli Air Max 95, 97, 270, TN i slično. 

Nike patike su ujedno prve kod kojih je sistem vezivanja pertli/vezica bio unutra.

Devedesetih godina prošlog vijeka, Nike Air Max su predstavljale statusni simbol, street-style simbol i avanturistički i buntovnistički izraz. Ništa se nije promjenilo ni danas, 32 godine kasnije. Air Max su i dalje za mnoge neizostavni dio outfita; mnogo više od običnog para obuće.

Za godine koje dolaze, ostaje nam da se nadamo će nas Nike obradovati nekim besplatnim shoppingom popularnih maxica.



(Semra Šantić)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana