6.5.2021. 7:57
Muzičari će tužiti državu zbog Covida: Ostavljeni u “čekaonici smrti”
Muzička industrija u BiH, u čije ime se oglasio Elmir Rekić, direktor Stage Art kompanije iz Bihaća, pojedinačno i konkretno je najveći gubitnik uslijed Covid-19 krize, prošavši lošije čak i od turističkih radnika.

Policijskim satom od 21 čas osobama koje se bave muzikom oduzeta je i posljednja mogućnost egzistencije, kazao je Rekić, koji je u cijeloj priči zadnje spomenuo tonce, inžinjere produkcije, majstore svjetla, tehničare, scenografe i druge s kojima radi u svojim poslovima.

Normalne države isplaćuju 80 posto dohotka radnicima u muzičkoj industriji, uz doprinose, a BiH baš ništa

On je, naime, bio prinuđen da prvo stane u odbranu muzičara koji su danas neopravdano poniženi s obzirom na to da moraju u sebi imati urođen talenat da bi se uopšte bavili muzikom, a koja je dakako umjetnost, ali i konkretna dnevnica koju više nemaju zbog mjera.

On podsjeća na to da već 14 mjeseci, od sastanka svih ministarstava zdravstva 31. januara 2020, nema pravog koncerta a da su stadioni, dvorane, trgovi i arene zabranjeni. Sve druge privredne kategorije dobile su odgovarajuću, ili bar bilo kakvu, finansijsku potporu i pomoć države, dok je muzička industrija, po njegovim riječima, ostavljena sama u “čekaonici smrti”.

- Svi oni koji su živjeli od muzike danas su spremni na sve da bi spasili obraz i čast pred članovima svojih porodica, napominje Rekić, jer niko drugi nije ih se sjetio baš kao ni cvrčka iz priče o mravu.

Kako danas o njihovim životima odlučuju “nestručni kadar sa kupljenim diplomama i uhljebi, koji nisu htjeli niti znali prepisati kako se o ovom sektoru povela briga u Evropi tokom krizne godine”, muzičari su odlučili podnijeti tužbe protiv odgovornih.

- Zajednička tužba na nivou BiH bit će zasnovana na svim smrtnim ishodima i drugim teškim oboljenjima uposlenika muzičke industrije, kao i odštetnog prava firme zbog nečinjenja, jer plaćamo PIO i zdravstveno svaki mjesec. Odštetno pravo pominjem zbog nepružanja finansijske pomoći, jer je svaka firma imala otkazati više od 50 raznih događaja u godini u kojoj smo 90% manje prometovali. Advokatski tim će pronaći osobe koje su i još donose odluke na svim nivoima i restriktivne mjere, staviti pojedince na listu optuženih, kao ujedno i na listu nepoželjnih osoba na bilo kojem koncertu, pa i najmanjoj zabavi. To će biti takozvana crna lista, navodi, između ostalog, Elmir Regić, direktor Stage Arta u ime Muzičke industrije u BiH, piše oslobođenje.

(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana