6.7.2021. 12:45
'U sjećanje na Jadranku Stojaković', doprinos jačanju veza sa Japanom
Ambasada Bosne i Hercegovine u Japanu organizovala je, u prostorijama Ambasade BiH u Tokiju, kulturno-umjetničku manifestaciju 'U sjećanje na Jadranku Stojaković'.

Taj događaj upriličen u spomen na lik i djelo preminule kantautorke Jadranke Stojaković, a okupio je vrhunske japanske muzičare, pjevače, tekstopisace i umjetnike koji su i učestvovali u izvedbi prikladnog programa.

Na početku programa, ambasador Siniša Berjan podsjetio je da je svrha organizacije tog događaja sjećanje na Jadrankina umjetnička dostignuća i njenu plemenitu ličnost, koja je ostavila snažan pečat na mnoge generacije na području bivše Jugoslavije, ali i Japana.

Apostrofirana je Jadrankina vrijednost u ulozi našeg najboljeg kulturnog ambasadora u Japanu i istaknute zasluge za uspostavljanje trajne i neraskidive veze između dvije države.

Ambasador je naglasio da je, mlađim generacijama, ostavljeno u nasljeđe da sačuvaju uspomenu na tu izvanrednu umjetnicu koja još živi kroz njene pjesme, u srcima i mislima svih onih koji su je voljeli i poštivali njeno muzičko stvaralaštvo.

Jadranka Stojaković provela je više od 20 godina u Japanu, a na toj manifestaciji ambasador Japana za zapadni Balkan Kuhiniko Kavazu naglasio je da je Jadranka u Japanu imala mnogo prijatelja i obožavatelja te da je upravo ona izgradila most koji spaja dvije države i dvije kulture, što je umnogome doprinijelo sadašnjem prijateljstvu dvije države.

Ambasador Kavazu podsjetio je i na brojne projekte iz oblasti kulture u BiH, koje je finansirala japanska vlada.

Uz vizualnu prezentaciju Jadrankinog života i rada, uime Jadrankinih prijatelja, govorila je Ajumi Tomori, japanski tekstopisac i prijateljica Jadranke Stojaković. Japanski muzičari, koji su nastupali na koncertima sa Jadrankom Stojaković širom bivše Jugoslavije i Japana, prisjetili su se zanimljivih priča i doživljaja iz perioda njihovog druženja.

U drugom dijelu programa, uprličen je koncert poznatih ali i onih neobjavljenih pjesama Jadranke Stojaković. U prostorijama Ambasade upriličena je i izložba slika Jadranke Stojaković, koja je bila nadarena i za slikanje.

- Organizacija ove manifestacije značajna je za dalje povezivanje kultura i jačanje prijateljskih veza sa Japanom. Kompletan program, sa snimanja, premijerno će biti emitovan 24. jula u Japanu i BiH, na rođendan Jadranke Stojaković - saopćeno je iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Japanu.

Jadranka Stojaković preminula je 3. maja 2016. godine i sahranjena je u Banjaluci.

(Fena)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SHOWMAGAZINE
Source.ba-sva prava pridržana