16.8.2019. 9:10
Bioplastika od manga i morskih algi
U potrazi za održivim alternativama iz plastike, 23-godišnji stažist s Instituta za biološku kemiju na Academia Sinica u Tajvanu pronašao je novi biorazgradivi materijal.

Denxybel Montinola, rodom iz Cebua na Filipinima, izradio je bioplastiku koristeći bio-polimere poznate pod nazivom pektin i karagenan, koji potječu algi i kore manga, prenose mediji.

Dio razloga zbog kojeg je Montinola koristio koru manga i morsku travu je zbog njihovog obilja.

Naime, mango i morske alge dva su od prvih deset filipinskih izvoza, tako da bi možda u budućnosti ova bioplastika mogla postati jedan od najvećih doprinosa Filipina svijetu.

Montinolaina bioplastika ne samo da je održiva, već je i bolja od plastike koju trenutno koristimo. Potpuno je topiva u vodi, što znači da će se potpuno otopiti u vodi i neće razgraditi u sitne plastične čestice, tako da postoji smanjena vjerojatnost da vam sljedeći obrok postane mikroplastika.

 -Ne samo da možemo napraviti bioplastiku iz nje, već možemo stvoriti i tkivo koje štiti spaljeno područje naše kože ili zaustavlja lokalno krvarenje- objasnio je Montinola.

(Fena / Haris Ahbabović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana