27.3.2021. 20:59
Još jedan apel da se Tocilizumab uvrsti na esencijalnu listu
Zahida Binakaj, predsjednica Komore magistara farmacije Federacije Bosne i Hercegovine, za N1 je govorila o dostupnim lijekovima protiv covida, te zašto je Tocilizumab besplatan u Tuzlanskom kantonu, a pacijenti iz drugih kantona ga sami kupuju u RS-u i plaćaju cijenu od preko 1.000 KM.

Binakaj je pojasnila situaciju sa lijekovima na esencijalnoj listi.

“Postoji lista za svih deset kantona, a postoji mogućnost proširivanja liste od materijalnih mogućnosti kantona. Vjerovatno su izdvojena sredstva za tuzlansku bolnicu da se nabavi Tocilizumab“, kazala je.

Smatra da bi se ovaj lijek trebao uvrstiti na esencijalnu listu FBiH.

“Kompletan protokol liječenja se mijenja, shodno iskustvima iz BiH, regije i šire. Oni koji sjede u Zavodu zdravstvenog osiguranja trebali bi shvatiti značaj Tocilizumaba kod teških stanja. Naša iskustva su dobra i pacijenti koji se u tešanjskoj bolnici tretiraju imaju vrlo dobre rezultate”, istakla je.

Pojasnila je kako djeluje Tocilizumab.

“Tocilizumab je lijek koji se u BiH koristio kod reumatoidnog artitisa, daje se djeci i odraslima. Našao se u primjeni i kod pacijenata koji su obolili od covida sa teškom kliničkom slikom. Njegov zadatak je da spriječi citokinsku oluju, odnosno oslobađanje citokina, čime se sprečava širenje upale, što znači život. On se primjenjuje u bolničkim ustanovama, uz protokole i nalaze koji se moraju uraditi prije davanje”, kazala je.

Dalje navodi da je covid virusna bolest, a da Tocilizumab, Remdesivir i ostali slično lijekovi otklanjaju simptome bolesti. Binakaj je govorila i o upotrebi antibiotika, te suplemenata.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

TECHNOMANIA
Source.ba-sva prava pridržana